Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča fotorecept
Foto: sracz
Väčšina z Vás, zvlášť „skôr narodených“, mi dá určite za pravdu, že variť v našom veku pre dvoch je nanajvýš viacnásobný problém. Zobraziť celý popisVäčšina z Vás, zvlášť „skôr narodených“, mi dá určite za pravdu, že variť v našom veku pre dvoch je nanajvýš viacnásobný problém. Desaťročiami naskladaný „park“ hrncov, čas, peniaze a vekom prenasledovaná pohybová (ne)aktivita. Takže variť rýchlo, jednoducho, chutne, bez zbytočných „prestojov“ a s očakávaním obdivu životného partnera, je predstava, či sen, nie iba slovenského „gazdiniaka“. Výhodou dnešného receptu je jeho variabilita zostavy surovín a hlavne príprava v jednom hrnci či pekáči.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
800 g žlté stredné |
|
|
|
|
|
2-3 PL (alebo slnečnicový) |
|
500-600 g mleté |
|
1-2 ks |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
2-3 strúčiky |
|
240-250 ml strúhaný (oštiepok i údený) |
|
240-250 ml |
|
240-250 ml |
|
Postup
-
1
Priamo do alumíniumového pekáča (320x230 mm) som na najširšom stupni „mandolíny“ (~ 5 mm) pokrájal niečo cez ¾ kg olúpaných žltých zemiakov, pokvapkal ich asi 3 PL oleja, od oka posypal soľou, celou rascou, čerstvo mletým čiernym korením, všetko rukami premiešal a rozložil po celej ploche pekáča. Kto chce, množstvo zemiakov si skoriguje podľa seba. V žltej „kyske“ som zmiešal pomleté bravčové pliecko, dve celé menšie vajíčka, soľ, korenie, sladkú mletú papriku a pretlačené dva strúčiky cesnaku. Nuž a napokon v čiernej „Tupperware“ nádobe som vymiešal zálievku z rovnakého množstva strúhaného syra (ja so mal mix eidam, čedar a gouda), strúhanej cibule a majonézy a jej chuť som zvýraznil strúčikom pretlačeného cesnaku.
-
2
Na vrstvu zemiakov v pekáči na jedno použitie som rozložil zmiešané mleté bravčové mäso, naň
-
3
majonézovú zálievku a
-
4
stierkou rovnomerne porozprestieral.
-
5
Celú „parádu“ som na necelú „hoďku“ vložil do elektrickej rúry, vyhriatej na 200 °C.
-
6
Takto to vyzeralo v reze.
-
7
Nuž a takto na tanieri.
-
8
Pamiatku zosnulých sme si uctili bielymi chryzantémami v kvetináči aj na balkóne a ranné začínajúce mrazy im vôbec neublížili.
Diskusia k receptu