Medovo-kávový perník fotorecept
Foto: petullka
Milujem perník, u nás doma je to najčastejšie pečený koláč. Inšpirovala som sa našou @haji , ktorá mi poradila, aby som skúsila Zobraziť celý popisMilujem perník, u nás doma je to najčastejšie pečený koláč. Inšpirovala som sa našou @haji , ktorá mi poradila, aby som skúsila pridať do perníka kávu. Našla som tento recept a hoc ten môj (perník môjho detstva) je pre mňa neprekonateľný, aj tento je veľmi chutný a úplne jednoduchý, určite treba skúsiť.
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 šálka (200 ml) |
|
1 šálka |
|
1/3 šálky |
|
3 šálky |
|
1 bal. |
|
2 ČL |
|
3 ks |
|
5 PL |
|
1 šálka (mleté alebo nasekané) |
|
1 šálka |
|
|
|
|
|
Poleva: | |
200 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Uvarenú šálku silnej kávy (z 5 PL instantnej kávy) zmiešame vo väčšom vyššom hrnci (lebo to bude peniť) spolu s medom a cukrom a privedieme k varu. Keď zmes zovrie, stíšime plameň a necháme ešte asi minútu variť. Necháme vychladnúť.
-
2
A ideme na cesto...
-
3
Vajíčka vyšľaháme do peny, za stáleho miešania prilejeme olej a potom kávu s medom a cukrom. Nakoniec primiešame múku s kypriacim práškom a korením.
-
4
Potom už len varechou primiešame orechy. V originál recepte boli aj hrozienka namočené v rume, ktoré ja ale že fakt neznášam, tak tie som nedala a ešte aj kandizované ovocie, to ja tiež nemusím ale náhodou som mala kúsok v chladničke dosť dlhý čas, tak som sa ho konečne zbavila, obalila ho v hladkej múke a primiešala do koláča.
-
5
No a v chladničke som ešte mala červené ríbezle z našej záhradky, manžel z nich robil domáci likér, takže boli dlhšie namočené vo vodke s cukrom. Ale neprimiešala som ich do cesta, nahádzala som ich naň, aby sa urobili jamky, kam potom môže natiecť čokoláda ? Plech (36x27 cm) som vymazala maslom a vysypala mandľovou múkou a rozotrela naň cesto (bolo hustejšie). Kľudne stačí papier na pečenie. A perník bol dosť vysoký, takže dá sa použiť aj ten klasický veľký plech.
-
6
Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút. Po upečení nechala koláč vychladnúť a poliala čokoládou roztopenou nad parou zmiešanom s asi 2 PL oleja a 1 PL Cery. Celý hotový koláč som tento raz odfotiť nestihla.
Ďakujem 😁 pečenie je pre mňa relax, ja nemám problém upiecť niečo aj o polnoci, hlavne keď vidím dobrý recept. Tá káva tomu dodala znamenitú chuť. Ďakujem za inšpiráciu.
Ďakujem za koment a ani je veľmi jednoduchý ale aj veľmi chutný.