Perníkový koláč
Medovo-kávový perník (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Milujem perník, u nás doma je to najčastejšie pečený koláč.* Inšpirovala som sa našou @haji , ktorá mi poradila,
aby som skúsila pridať do perníka kávu. Našla som tento recept a hoc ten môj (perník môjho detstva) je pre mňa neprekonateľný, aj tento je veľmi chutný a úplne jednoduchý, určite treba
skúsiť.
10 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Uvarenú šálku silnej kávy (z 5 PL instantnej kávy) zmiešame vo väčšom vyššom hrnci (lebo to bude peniť) spolu s medom a cukrom a privedieme k varu. Keď zmes zovrie, stíšime plameň a necháme ešte asi minútu variť. Necháme vychladnúť.
- A ideme na cesto...
- Vajíčka vyšľaháme do peny, za stáleho miešania prilejeme olej a potom kávu s medom a cukrom. Nakoniec primiešame múku s kypriacim práškom a korením.
- Potom už len varechou primiešame orechy. V originál recepte boli aj hrozienka namočené v rume, ktoré ja ale že fakt neznášam, tak tie som nedala a ešte aj kandizované ovocie, to ja tiež nemusím ale náhodou som mala kúsok v chladničke dosť dlhý čas, tak som sa ho konečne zbavila, obalila ho v hladkej múke a primiešala do koláča.
- No a v chladničke som ešte mala červené ríbezle z našej záhradky, manžel z nich robil domáci likér, takže boli dlhšie namočené vo vodke s cukrom. Ale neprimiešala som ich do cesta, nahádzala som ich naň, aby sa urobili jamky, kam potom môže natiecť čokoláda ? Plech (36x27 cm) som vymazala maslom a vysypala mandľovou múkou a rozotrela naň cesto (bolo hustejšie). Kľudne stačí papier na pečenie. A perník bol dosť vysoký, takže dá sa použiť aj ten klasický veľký plech.
- Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút. Po upečení nechala koláč vychladnúť a poliala čokoládou roztopenou nad parou zmiešanom s asi 2 PL oleja a 1 PL Cery. Celý hotový koláč som tento raz odfotiť nestihla.