Foto: esi
Pečenie Betlehému k vianočným sviatkom patrí k mojim každoročným rituálom. Začínala som veľmi veľmi opatrne a rokmi som sa dopracovala k tomuto môjmu výtvoru. Zobraziť celý popisPečenie Betlehému k vianočným sviatkom patrí k mojim každoročným rituálom. Začínala som veľmi veľmi opatrne a rokmi som sa dopracovala k tomuto môjmu výtvoru. Rokmi obdarúvam mojich najbližších mojimi medovníkovými výtvormi.
porcia
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Vajcia a cukor vymiešame, pridáme roztopený tuk a med. Polovicu múky dáme do misky a dobre preosejeme s perníkovým korením a sódou bicarbonou. Prilejeme vymiešané vajcia s cukrom, tukom a medom. Cesto dobre vypracujeme a pridávame zostatok múky kým nie je cesto vláčne a nelepivé, ale nie veľmi tvrdé. Cesto dáme do mikroténového sáčku. Udržujeme v chlade min. 24 hod.
- 2
Cesto vyvaľkáme na 3-5 mm. Tvar betlehemu alebo chalúpky vykrajujeme nožom podľa vopred pripravených šablón a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení /za horúca/ všetky plochy ktoré nebudeme celé bieliť natrieme vajíčkom aby boli pekné lesklé. Upečené steny betlehemu ukladáme na rovnú plochu. Na druhýn deň najskôr zdobíme steny podľa vlastnej fantázie bielkom vymiešaným s dobre preosiatym cukrom. Miešame cca 20 min. ručne.
- 3
Na zdobenie používame kornútky, alebo mikroténové sáčky, alebo pre začiatočníkov aj zdobičky. Po uschnutí jednotlivé steny spájame špáratkami a lepíme vymiešaným bielkom s cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Slubila som si, ze ked pridem domov na navstevu nakupim ich mnozstvo
a budem sa kochat!
Ak chceš, napíš na evula49@gmail.com