Medovníkový Betlehém

Autor receptu: esi

Pečenie Betlehému k vianočným sviatkom patrí k mojim každoročným rituálom. Začínala som veľmi veľmi opatrne a rokmi som sa dopracovala k tomuto môjmu výtvoru. Rokmi obdarúvam mojich najbližších mojimi medovníkovými výtvormi.

1
porcia
30 minút
príprava
3-7 minút
na 150 °C

Postup

  1. Vajcia a cukor vymiešame, pridáme roztopený tuk a med. Polovicu múky dáme do misky a dobre preosejeme s perníkovým korením a sódou bicarbonou. Prilejeme vymiešané vajcia s cukrom, tukom a medom. Cesto dobre vypracujeme a pridávame zostatok múky kým nie je cesto vláčne a nelepivé, ale nie veľmi tvrdé. Cesto dáme do mikroténového sáčku. Udržujeme v chlade min. 24 hod.
  2. Cesto vyvaľkáme na 3-5 mm. Tvar betlehemu alebo chalúpky vykrajujeme nožom podľa vopred pripravených šablón a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení /za horúca/ všetky plochy ktoré nebudeme celé bieliť natrieme vajíčkom aby boli pekné lesklé. Upečené steny betlehemu ukladáme na rovnú plochu. Na druhýn deň najskôr zdobíme steny podľa vlastnej fantázie bielkom vymiešaným s dobre preosiatym cukrom. Miešame cca 20 min. ručne.
  3. Na zdobenie používame kornútky, alebo mikroténové sáčky, alebo pre začiatočníkov aj zdobičky. Po uschnutí jednotlivé steny spájame špáratkami a lepíme vymiešaným bielkom s cukrom.