Medové dobošové rezy s karamelovým krémom fotorecept
Foto: izabella929
Víkendové pečenie...dobošové rezy, ale z medových plátov naplnené karamelovým krémom..mohli by sa volať aj falošné, ale hádam to by in nesvedčilo...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
2 PL |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
500 g |
|
100 ml |
|
Krém: | |
300 ml |
|
500 ml |
|
500 ml |
|
100 g |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
2 PL |
|
Na vrch čoko poleva: | |
100 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
6 PL |
|
Postup
-
1
Odvážila som si múku a preosiala, pridala som štipku soli..do rajnice som dala roztopiť maslo, cukor a med..keď sa všetko roztopilo, zobrala som zo sporáka a nechala trošku chladiť, pridala sódu a celé vajce a všetko dobre vymiešala..v malých dávkach som medovú hmotu zamiešavala do múky..ak je cesto riedke pridajte si múku , ak je husté, pridajte si mlieko...napokon som do cesta vmiešala mlieko...radšej používam do tohoto cesta smotanu, cesto je kvalitnejšie..
-
2
cesto som poriadne vypracovala...rozvážila na 5 rovnakých častí a nechala som ho pol hodinu odpočívať..
-
3
pokiaľ odpočívalo, pripravila som si krém...do rajnice som dala krištáľový cukor a nechala som ho skaramelizovať..
-
4
keď sa cukor úplne roztopil,pridala som vodu v malých dávkach a miešala, pokiaľ sa karamel znova neroztopil..v mlieku som vymiešala múku a priliala do karamelu. miešala som stále, kým nezačala kaša hustnúť...
-
5
vtedy som pridala 2 lyžice kakaa, dobre premiešala a uvarila ..kašu som nechala vychladiť..
-
6
keď bola karamelová hmota vlažná, vmiešala som do nej maslo..a poriadne vyšľahala..
-
7
krém som rozdelila na 4 rovnaké časti a uložila do chladničky..pred natieraním na pláty som ho znova prešľahala..
-
8
každý plát cesta pred plnením som ho najprv potrela horúcim lekvárom..na lekvár som natrela krém a takto som pokračovala, pokiaľ sa mi všetok krém neminul..naplnený koláč som uložila do chladničky...najprv ho nechávam 4 hodiny poriadne stuhnúť a potom ho zaťažím knihami, aby som mala rovný povrch, keď budem polievať čoko polevou..
-
9
pripravila som si moju veľkú kuchársku knihu,ktorá má takú váhu, že mi akurát zaťaží koláč...vždy ju zabalím do papiera na pečenie , položím na koláč a dám do chladničky na celú noc..
-
10
zabalila som ju do papiera a položila na koláč..
-
11
ráno som knihu odložila, pripravila som si polevu, poliala koláč a dala do chladničky..nie je to bohviečo, ale mám poranené prsty, tak som rada, že som to vôbec dokázala dokončiť..
-
12
pokrájala na rezy ...prajem vám dobrú chuť..
Zaujíma ma, ako si piekla 4 ks plátov. Na aký rozmer treba vyvalkať cesto? Ozaj len 4 min. piecť jednotlivé pláty? Cesti si valkala medzi fóliou, aby sa nelepilo na valček? Budem povďačná , ak mi odpovieš. Ďakujem a prajem krásnu nedeľu.
a vadí mi to,,,toto sa vzťahuje aj na moje zákusky,musia byť perfektne rovné, lebo mi to prekáža..takže sa snažím byť presná, ale ver mi pravítko používam iba vtedy, keď mi treba krájať cesto na 2 centimetrové prúžky, inak mi nechýba..@marienka44 , veľmi rada poradím..tak cesto vždy rozvážim na 5 dielov, teda musia byť rovnaké, aby nebolo cesto po upečení rôzne hrubé..pokiaľ sa cesto dobre vypracuje,teda perfektne, tak jednotlivé kusy vaľkám priamo na pečiacom papieri a to mi ver, že bez štipky múky, pretože dobre vypracované medové cesto sa mi vôbec nelepí na papier..takže si najprv vyvaľkám všetky kusy cesta, ukladám ho na seba aj s papierom..cesto sa nevysuší, lebo ho chráni papier..vaľkám cesto na taký rozmer, aký mám pečiaci plech..žiaľ , sťahovaním som prišla o mnoho plechov a foriem, takže z 20 plechov nenám ani jeden, musela som si kúpiť, ale vtedy som bola istá, že už piecť nebudem nikdy..takže si na papieri označím veľkosť a rozvaľkám...vaľkám do vtedy, pokiaľ nemám pláty všade rovnako hrubé..až teraz si zapnem trúbu na 180 st. a veru iba niekoľko minút sa pečú, to ale záleží aj trúby, mne sa piekli iba 4 min..a sedím pri nej, lebo tieto pláty sa veľmi rýchlo pečú..a dôležité je to sledovať, aby neboli tmavé, musia byť pekne svetlé../pokiaľ nie sú kakaové/no a to som tu už pri niektorom podobnom recepte písala, že keď vytiahnem pláty z trúby, opäť ich aj s papierom ukladám na seba, lebo takto mi pláty nevyschnú a nemusím sa obávať, že sa budú lámať..pokiaľ sa nevychladia, nedotýkam sa ich..uložím na také miesto, kde mi pri práci neprekážajú..potom stačí plát s papierom obrátiť a stiahnem z neho papier...aj keď som v tomto recepte použila mlieko, boli pláty krásne pružné, ale doporučujem použiť radšej smotanu do cesta, je kvalitnejšie..oveľa ľahšie sa vaľká...toto cesto sa mi absolútne na valček nelepí..pokiaľ by sa ti predsa len stalo, že sa lepí, podsýpaj si múkou, ale musíš potom pláty pred pečením očistiť mašlovačkou..múka pri pečení horí a môže zostať plát horký..dúfam , že som dostatočne odpovedala na tvoje otázky...pokiaľ niečo predsa, pokojne si sem napíš, rada odpoviem každému..učila som mnoho vecí sama a nechcem si to nechať pre seba...Veľmi pekne vám ďakujem za milé komentáre a prajem vám všetkým pokojnú nedeľu.-)