Medové dobošové rezy s karamelovým krémom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 17. októbra 2015

Víkendové pečenie...dobošové rezy, ale z medových plátov naplnené karamelovým krémom..mohli by sa volať aj falošné, ale hádam to by in nesvedčilo...

15
porcií
60 minút
príprava
5x4 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
2 PL
100 g
100 g
1 ČL
1 ks
500 g
100 ml
Krém:
300 ml
500 ml
500 ml
100 g
2 PL
200 ml
2 PL
Na vrch čoko poleva:
100 g
1 PL
1 PL
1 PL
6 PL




Postup

  1. 1

    Odvážila som si múku a preosiala, pridala som štipku soli..do rajnice som dala roztopiť maslo, cukor a med..keď sa všetko roztopilo, zobrala som zo sporáka a nechala trošku chladiť, pridala sódu a celé vajce a všetko dobre vymiešala..v malých dávkach som medovú hmotu zamiešavala do múky..ak je cesto riedke pridajte si múku , ak je husté, pridajte si mlieko...napokon som do cesta vmiešala mlieko...radšej používam do tohoto cesta smotanu, cesto je kvalitnejšie..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som poriadne vypracovala...rozvážila na 5 rovnakých častí a nechala som ho pol hodinu odpočívať..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokiaľ odpočívalo, pripravila som si krém...do rajnice som dala krištáľový cukor a nechala som ho skaramelizovať..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď sa cukor úplne roztopil,pridala som vodu v malých dávkach a miešala, pokiaľ sa karamel znova neroztopil..v mlieku som vymiešala múku a priliala do karamelu. miešala som stále, kým nezačala kaša hustnúť...

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vtedy som pridala 2 lyžice kakaa, dobre premiešala a uvarila ..kašu som nechala vychladiť..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď bola karamelová hmota vlažná, vmiešala som do nej maslo..a poriadne vyšľahala..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    krém som rozdelila na 4 rovnaké časti a uložila do chladničky..pred natieraním na pláty som ho znova prešľahala..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    každý plát cesta pred plnením som ho najprv potrela horúcim lekvárom..na lekvár som natrela krém a takto som pokračovala, pokiaľ sa mi všetok krém neminul..naplnený koláč som uložila do chladničky...najprv ho nechávam 4 hodiny poriadne stuhnúť a potom ho zaťažím knihami, aby som mala rovný povrch, keď budem polievať čoko polevou..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pripravila som si moju veľkú kuchársku knihu,ktorá má takú váhu, že mi akurát zaťaží koláč...vždy ju zabalím do papiera na pečenie , položím na koláč a dám do chladničky na celú noc..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zabalila som ju do papiera a položila na koláč..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ráno som knihu odložila, pripravila som si polevu, poliala koláč a dala do chladničky..nie je to bohviečo, ale mám poranené prsty, tak som rada, že som to vôbec dokázala dokončiť..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pokrájala na rezy ...prajem vám dobrú chuť..

    Medové dobošové rezy s karamelovým krémom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

sracz
... a naviac ešte aj tento sladký zázrak, milá @izabella929 ako višnička na šľahačke. Pri Tvojom majstrovskom varení a pečení budem musel meniť veľkosť ošatenia mesačne. Ale aj tak objednávky neodvolávam!
farbuska
veľmi pekný zákusok. bohužiaľ, na toto ja nemám trpezlivosť. ale obdivujem.
frezia68
A opäť krásny a chutný zákusok a hoci doma mám všetko,aj tie lupienky mandlové,robiť nebudem .A tú knihu som už darovala neterke,mala som ju rada,tak nemám čím zaťažiť :-))),ale dala som 5* .
mesiar50
Parádička, paráda.Môj rešpekt pred tvojou trpezlivosťou a šikovnými rúčkami.
babav
Krasny zakusok . Cesto poznam , plnim ho inou plnkou, ale tvojej sa nevyrovna .5*KK.
kukulienka71
tiež som dnes piekla medové s karamelovo-tekvicovou plnkou, ešte tuhnú. Krásne ich máš, klasika od teba, 5*
mariamka
Izka, ty si nezmar :) ked uz nechces knihu, cukraren, mohla by si aspon donasat,, krasne mas tie laserove rezy
babkamt
Izka, najťažším bodom by bol pre mňa bod č.8. a 9. Počkať kým koláč stuhne:-)
tiginko
božinku tie musia byť fantastické! Hneď by som si dala teraz ku kávičke. Môj upečený pomarančovo-mandľový koláč čaká na svoje rozkrojenie na poobedie, tak si teraz idem dať kocku čokolády a predstavovať si tvoju dobošku. Peknú nedeľu Izka!
aleana
Tak z tohoto by som sa nedala dvakrát ponúkať :-)
izabella929
@kukulienka71 ,jaj to musí byť výborný zákusok..keby som mala svoju vypestovanú tekvicu, určite by som upiekla niečo fajn, ale z kúenej nemám na to chuť..@mariamka ,na donášku k tebe by som potrebovala čas a ten je môj nekamarát..vždy mi chýba najviac..)cukráreň? v tejto dobe to nemá žiaden význam..@babkamt ,trpezlivosť ruže prináša a ja ruže milujem, takže ma to baví aj čakať..na dobré a na lásku si treba počkať.-)@tiginko ,to nejak je aj somnou tak, keď pečiem takéto skladané cesto, mám chuť na šľahačkové a opačne...)budúci týždeň pečiem na jednu oslavu, dal by pán Boh, aby sa mi všetko vydarilo,,len dúfam, že dovtedy budem mať prsty v poriadku..)@aleana ,nuž z tohto jeden nikdy nestačí..) Ďakujem vám všetkým za veľmi milé komentáre a tiež vám prajem krásnu nedeľu.-)
mariamka
ved existuju aj kurieri :) co to je za knihu, a co mas s prstami?
terinka55
Všetko už bolo povedané a mne nezostáva nič iné, iba súhlasiť. Si veľmi kreatívna, pracovitá, trpezlivá... Pastva pre oči a určite aj fajnové.
zuzanka1367
@izabelka tento recept si odložím, budem sa ho snažiť piecť na stužkovú, ale celé to má jeden háčik, prídeš mi ho pokrájať? :) Krásna práca!
marienka44
@Izabella929 , aj ja obdivujem Tvoje rezy. V dnesnej nádielke receptov som si ho ako prvý otvorila a dopredu som tipovala, že bude od Teba. :-)
Zaujíma ma, ako si piekla 4 ks plátov. Na aký rozmer treba vyvalkať cesto? Ozaj len 4 min. piecť jednotlivé pláty? Cesti si valkala medzi fóliou, aby sa nelepilo na valček? Budem povďačná , ak mi odpovieš. Ďakujem a prajem krásnu nedeľu.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný rez :-).
izabella929
@mariamka , jasné že existujú kurieri..viem to dosť často si objednávam do kuchyne taniere,obrusy a záclony..na toto si moc potrpím..a čo mám s prstami obarila som sa na pravej ruke 4 prsty a dosť mi chýbali pri krájaní, som musela poriadne zaťať zuby, aby som zákusky pokrájala..dnes mi už pľuzgiere popraskali, ale bolí to dosť..@terinka55 , veľmi si cením tvoju pochvalu..sú skutočne fajnové..)@zuzanka1367 ,ja som taký pôžitkár a tieto zákusky mi vždy klali oči, keď som chodila na fajnotky do cukrárne, ale nikdy som si nekúpila, lebo maminka ich ochutnala a povedala, že nenám za čím banovať , sú suché..ja som urobila lepšiu formu tohto zákusku..medové pláty sú vláčnejšie...jedna dobrá rada..keď budeš piecť, nepouži mlieko, ako je v recepte..ja som medové pláty piekla mnohokrát, ale s použitím smotany, sú ešte lepšie..je kvalitnejšie cesto...stačí ti pochúťková smotana podľa toho, aby si mala ľahko vaľkateľné cesto..a ešte niečo...nepotieraj pláty lekvárom, len krémom..no a to krájanie, to je tak, že u mňa v byte nesmie byť ani o milimeter posunutý obrus, lebo to vidím
a vadí mi to,,,toto sa vzťahuje aj na moje zákusky,musia byť perfektne rovné, lebo mi to prekáža..takže sa snažím byť presná, ale ver mi pravítko používam iba vtedy, keď mi treba krájať cesto na 2 centimetrové prúžky, inak mi nechýba..@marienka44 , veľmi rada poradím..tak cesto vždy rozvážim na 5 dielov, teda musia byť rovnaké, aby nebolo cesto po upečení rôzne hrubé..pokiaľ sa cesto dobre vypracuje,teda perfektne, tak jednotlivé kusy vaľkám priamo na pečiacom papieri a to mi ver, že bez štipky múky, pretože dobre vypracované medové cesto sa mi vôbec nelepí na papier..takže si najprv vyvaľkám všetky kusy cesta, ukladám ho na seba aj s papierom..cesto sa nevysuší, lebo ho chráni papier..vaľkám cesto na taký rozmer, aký mám pečiaci plech..žiaľ , sťahovaním som prišla o mnoho plechov a foriem, takže z 20 plechov nenám ani jeden, musela som si kúpiť, ale vtedy som bola istá, že už piecť nebudem nikdy..takže si na papieri označím veľkosť a rozvaľkám...vaľkám do vtedy, pokiaľ nemám pláty všade rovnako hrubé..až teraz si zapnem trúbu na 180 st. a veru iba niekoľko minút sa pečú, to ale záleží aj trúby, mne sa piekli iba 4 min..a sedím pri nej, lebo tieto pláty sa veľmi rýchlo pečú..a dôležité je to sledovať, aby neboli tmavé, musia byť pekne svetlé../pokiaľ nie sú kakaové/no a to som tu už pri niektorom podobnom recepte písala, že keď vytiahnem pláty z trúby, opäť ich aj s papierom ukladám na seba, lebo takto mi pláty nevyschnú a nemusím sa obávať, že sa budú lámať..pokiaľ sa nevychladia, nedotýkam sa ich..uložím na také miesto, kde mi pri práci neprekážajú..potom stačí plát s papierom obrátiť a stiahnem z neho papier...aj keď som v tomto recepte použila mlieko, boli pláty krásne pružné, ale doporučujem použiť radšej smotanu do cesta, je kvalitnejšie..oveľa ľahšie sa vaľká...toto cesto sa mi absolútne na valček nelepí..pokiaľ by sa ti predsa len stalo, že sa lepí, podsýpaj si múkou, ale musíš potom pláty pred pečením očistiť mašlovačkou..múka pri pečení horí a môže zostať plát horký..dúfam , že som dostatočne odpovedala na tvoje otázky...pokiaľ niečo predsa, pokojne si sem napíš, rada odpoviem každému..učila som mnoho vecí sama a nechcem si to nechať pre seba...Veľmi pekne vám ďakujem za milé komentáre a prajem vám všetkým pokojnú nedeľu.-)
mariamka
kup si Aloe ale cisty gel 100 %-tny, budes mat prsteky ako nove, dakujem za odpoved, ty ides aj cez laviny
izabella929
@mariamka , mám svoje vlastné aloe vypestované, poznám jeho liečivú silu...pomáha mi to...no som to celá ja..)@klaudia968 , vďaka za milé slová.-) a obom za komentáre.-)
havino
Izka, neodmietla by som, chuť dokonalá, krásne rezy
mantuska
krásne rezy, ale aj mňa by zaujímala veľkosť plechu,ďakujem.
izabella929
@mantuska , tieto vaľkané cestá prispôsobujem veľkosti plechu a podnosu, na ktorom budem zostavovať koláč, nerada totiž krájam boky cesta nenaplneného..obkrajujem koláč vtedy, keď mi všetko natiahne vlhkosť z krému..vtedy sa to krásne dá a nič sa neláme..a ja mám plech veľký 27x37 cm. ale vyvaľkať na tento rozmer nie je dobré, lebo sa s tým zle manipuluje pri pečení, často sa cesto pokrčí pri krajoch a potom mám s tým starosti...takže ho vyvaľkám na 24x34cm. tu mám stále voľný priestor a takto iba upečený plát vytiahnem z plechu aj s papierom a vložím ďalší..ťahám vždy za papier, cesta sa už nedotýkam..obyčajne sú tieto pláty dosť tenké a krehké..dúfam, že som poradila,...)@havino ,si šikovná a vieš oceniť pekné aj dobré, lebo sama si skvelá kuchárka aj pekárka..ďakujem vám obom za milé komentáre.-)
janger
@izabelka , fantasticke rezy a vsetky tie tvoje hodnotne rady k tomu, na nezaplatenie! Dufam, ze mas prsty uz v poriadku.
izabella929
@janger ,ďakujem ti veľmi pekne za pochvalu..) áno všetko je v pohode, prsty zahojené, čiastočne sa aj moja duša uspokojila, bola som cez sviatky doma...musela som už aj domácim hneď upiecť čerešňové rezy...boli nadšení...nechcelo sa mi fotiť...škoda, boli úžasné a nemohli sa dočkať môjho krájania, to bolo pre nich divadlo, všetci pozerali a nemohli vlastným očiam uveriť, že to dokážem len tak s ľahkosťou pokrájať na krásne úhľadné rezy...všetky boli navlas rovnaké..už sa chystám na mnoho receptov, lebo som si doniesla kopec dobrôt a bude sa variť a piecť...)
janger
@izabella , no chvalabohu, ze je lepsie. Nepoznam ta sice osobne, neviem nic o tvojich problemoch... Ale pises, ze aj tvoja "dusa sa ciastocne uspokojila". Casto citam v tvojich komentaroch, aj medzi riadkami, akysi smutok...Tak ti zo srdca prajem, aby si sa zo vsetkeho, co ti sposobuje zarmutok, rychlo dostala a aby sa tvoja dusa uspokojila uplne. Ludia ta maju radi, tak nech ti aj to doda silu. Drz sa! ...A co sa tyka tych tvojich krasnych zakuskov, presne na mieru pokrajanych, tak to by si si u mna neprisla na svoje :-). Mne sa este nepodarilo nic tak krasne uhladne nakrajat. Ja mam vzdy skoro kazdy kusok iny ;-)...
izabella929
@janger , ďakujem veľmi pekne za prianie...) už je to lepšie o hodne, hlavné, že som už prestala plakať...teším sa z vašej priazne a som rada, že sa vám moja práca páči..dávali ste mi po celý čas silu...a to bolo dobre..na zákuskoch doma pečených je ich kostrbatosť vzácna, dôležité je ale aby bolo výborné..Vďaka za všetko...)
medovnicek
Izabelka nemám slov, nádhera:), môžem sa spýtať tie zelené lístky na fotografii to je nejaký druh tradeskancie?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia