Mediteránny šalát s hovädzou špičkou

Martin Synak
šéfkuchár hotela Jánošík**** v Liptovskom Mikuláši, 21. júla 2016
Mediteránny šalát s hovädzou špičkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
250 g
2 ks
200 g
1 ks
1 ks
5 g
100 g
20 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Baklažán, cuketu, paradajku, papriku, šalotku, fenikel umyjeme a pokrájame na kolieska. Cesnak posekáme a všetko nasucho opekáme. Potom pridáme rukolu so zázvorom a s olivovým olejom. Osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Hovädziu špičku (tabuľovú časť stehna) očistíme, posolíme, okoreníme a pridáme olej. Mäso zavákuujeme vo vákuovačke a varíme vo vrecku vo vode – sous vide, pri teplote 58,6 °C približne 30 minút. Ak by sme pripravovali celý kus (1,5 kg), tak varíme asi 1,5 – 2 hodiny. Ak doma nemáme vákuovačku, mäso môžeme pripraviť aj ako roastbeef, čiže prudko opečieme z každej strany tak, aby zostalo v strede ružové.

  3. 3

    Zeleninový šalát podávame s mäsom nakrájaným na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a navrch môžeme pridať bylinky – rozmarín, bazalku, tymian.

Diskusia k receptu