Kuracie stehná

Matejovo kura (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Matej je rodený Bulhar, oženil sa a potom ostal bývať na Slovensku. Mal neďaleko nás chatu a keď sme chodili k nemu, tak nám varil túto dobrotu.* Robil to z baraniny a z kuraťa. Dnes vám priblížim recept z kuraťa. On to podlieval bielym vínom, no ja som to uvaril s kuracím vývarom.

4
porcie
10 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Použil som tieto ančovičky v oleji sú z Lidla.
  2. Vyberieme ich z oleja, olej odložíme. Ančovičky obalíme v hladkej múke.
  3. Kuracie stehna osušíme, osolíme a obalíme v hladkej múke.
  4. Vysmažíme ich na oleji, každú stranu po päť minút.
  5. Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska hrubé 0,5 cm a zemiaky očistíme a pokrájame na 2 - 3 cm kúsky. Hrniec použijeme nejaký liatinový, alebo titánový. Na dno hrnca dáme olej z ančovičiek, na to rozložíme opečené stehná a zemiaky s cuketou.
  6. Na stehná rozložíme ančovičky a prihodíme aj olivy čo boli v obale s nimi. Ak chcete, môžete pridať viac olív.
  7. Paradajky krájame na štvrtky aj menšie, alebo polovice podľa veľkosti. Rozložíme po celom hrnci a posypeme koreniacou zmesou. Zalejeme vývarom, ale pozor vývar je slaný, tak viac nesolíme. Prikryjeme hrniec a dáme piecť do rúry pri 200 °C na 90 minút. Najlepšie je to piecť v peci ak máte.
  8. Veľmi chutné je to, keď sa to dobre prepečie. Takto to vyzerá upečené. Koreniacu zmes môžete použiť akú mate radi, trebárs na kura. Ja som si urobil sám. Všetko sušené - rozmarín 1 KL, tymian 1 KL, zelené korenie 1 KL, sušená koreňová zelenina 1 KL, oregano 1 KL, čili kvetináčové sušené 4 ks, soľ 1 PL, granulovaný cesnak 1 KL všetko jemno zomlieť napr. v kávovom mlynčeku.
  9. Naložíte na tanier a niečo na zapitie a hybaj na to. Je to pikantné, tak pivo, alebo víno k tomu je dobrý nápad.