Kuracie stehná
Matejovo kura (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Matej je rodený Bulhar, oženil sa a potom ostal bývať na Slovensku. Mal neďaleko nás chatu a keď sme chodili k nemu, tak nám
varil túto dobrotu.* Robil to z baraniny a z kuraťa. Dnes vám priblížim recept z kuraťa. On to podlieval bielym vínom, no ja som
to
uvaril s kuracím vývarom.
4 porcie |
10 minút príprava |
90 minút na 200 °C |
Postup
- Použil som tieto ančovičky v oleji sú z Lidla.
- Vyberieme ich z oleja, olej odložíme. Ančovičky obalíme v hladkej múke.
- Kuracie stehna osušíme, osolíme a obalíme v hladkej múke.
- Vysmažíme ich na oleji, každú stranu po päť minút.
- Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska hrubé 0,5 cm a zemiaky očistíme a pokrájame na 2 - 3 cm kúsky. Hrniec použijeme nejaký liatinový, alebo titánový. Na dno hrnca dáme olej z ančovičiek, na to rozložíme opečené stehná a zemiaky s cuketou.
- Na stehná rozložíme ančovičky a prihodíme aj olivy čo boli v obale s nimi. Ak chcete, môžete pridať viac olív.
- Paradajky krájame na štvrtky aj menšie, alebo polovice podľa veľkosti. Rozložíme po celom hrnci a posypeme koreniacou zmesou. Zalejeme vývarom, ale pozor vývar je slaný, tak viac nesolíme. Prikryjeme hrniec a dáme piecť do rúry pri 200 °C na 90 minút. Najlepšie je to piecť v peci ak máte.
- Veľmi chutné je to, keď sa to dobre prepečie. Takto to vyzerá upečené. Koreniacu zmes môžete použiť akú mate radi, trebárs na kura. Ja som si urobil sám. Všetko sušené - rozmarín 1 KL, tymian 1 KL, zelené korenie 1 KL, sušená koreňová zelenina 1 KL, oregano 1 KL, čili kvetináčové sušené 4 ks, soľ 1 PL, granulovaný cesnak 1 KL všetko jemno zomlieť napr. v kávovom mlynčeku.
- Naložíte na tanier a niečo na zapitie a hybaj na to. Je to pikantné, tak pivo, alebo víno k tomu je dobrý nápad.