Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 23. októbra 2014
Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept)
Foto: mariamka

Nakúpila som na jarmoku nejaké koreniny, tak experimentujem. Možno budú námietky, že nesedí kombinácia, úprava, korenina, ale nám chutilo. Urobila som šťavnaté mäsové guľky Zobraziť celý popisNakúpila som na jarmoku nejaké koreniny, tak experimentujem. Možno budú námietky, že nesedí kombinácia, úprava, korenina, ale nám chutilo. Urobila som šťavnaté mäsové guľky pečené v rúre a k nim zemiakové čipsy podľa Zdenka Polhreicha.

6
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 kg (pliecko)
2 ks
2 ks
3 strúčik
1 KL alebo saturejka
1 KL alebo mletá paprika
 alebo petržlenová
1 PL
Zemiakové čipsy:
4 - 5 ks
5 - 6 ks
 alebo čierne




Postup

  1. 1

    Suroviny na fašírku zmiešame, cibuľky nakrájame, cesnak pretlačíme alebo postrúhame. Miesime trošku dlhšie, až "lepí", potom bude pekne držať spolu.

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru zapneme na 200 °C, na plech dáme pečiaci papier, pomastíme masťou /ja som dala aj trochu pod, aby sa nešmýkal/. Olejovými rukami tvarujeme guľky veľkosti asi ako stredná rajčina. Dáme piecť. Navrch som už nedávala žiadnu masť ani olej, v ceste nie je chlieb ani strúhanka, budú šťavnaté dosť.

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme cca 20 minút z jednej strany, otočíme a dopečieme. Môžeme rúru zmierniť na tých 180 °C. Pečieme, až chytia zlatistý nádych.

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky je dobré si pripraviť vopred a môžu sa piecť zároveň s guľkami, ja som mala trochu sklz :) Zemiaky aj so šupou (vyberajte pekné veľké) vydrhneme kefou a nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3-5 mm. Plech opäť vyložíme papierom, posypeme hrubozrnnou morskou soľou, nadrvíme korenie, môžeme hodiť nejaké bylinky (dala som korenie Bylinkové maslo s pažítkou), pokvapkáme olejom. A ukladáme zemiačky asi takto.

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navrch namelieme korenie, dáme pokrájané olivy a paradajky. Olej sa už nedáva, neviem prečo :)

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme ich pri 200 °C, ale znesú aj vyššiu teplotu, do zlatista, ale nevysušíme. Zdeněk ich podával k rybe s rukolovým šalátom, taký tip :)

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ale naše guľky :) Mne ešte čosi mäsa zvýšilo, tak som pár upražila na panvici, takisto aj zemiaky. Tie boli šup-šup hotové.

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    To už hladoši stepovali a čakali na svoju porciu. Guľky boli výborné a zemiačiky voňavé. Už som len kvapla na tanier pikantnú horčicu a chrumkali sme k tomu jarnú cibuľku. Fajne :)

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu je čubrica /nech vás nemätie dátum spotreby, obrázok je z internetu/. Vonia neskutočne. Týmto chcem poprosiť šikovné varecháčky, že budem rada, ak mi hodíte nejaké odkazy na vami osvedčené recepty s čubricou. Ďakujem :)

    Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

torticka
Toto som nemala čítať. Idem jesť, lebo keď vidím jedlo, už som hladná. A tak len priberám a priberám....
cesminaz
@mariamka krasny recept ;-) "cubricu"nepoznam :-/ ale ostatne vsetko co si dala do masovej zmesi je super,zvyknem aj ja dat do kofte :-)..pravda,okrem cubrice! A ja som dala zatial len petrzlenovu vnat,s zellerovou som este nikdy nerobila.Ty si tam napisala,ze bud taku alebo taku vnat..mas odskusanu aj zellerovu vnat v tom?-ja len ze ako to chuti :-) Urcite skusim aj ja tak v rure,ale ja dam hovadzie maso.Aj tvoje zemiaciky sa mi velmi pacia @mariamka ;-P urcite sa budem inspirovat! Jaj a krasna lakava fotka ;-P
kecemis
@mariamka vies ty ale potesit chutove pohariky, i ked takto vyrtualne. Krasne si pripravila, niet cudu stepujucim nedockavym hladosom.
frezia68
@mariamka :pekná fotka,chutné jedlo :-) Čubricu som objavila pred mnohými rokmi v Bulharsku na trhu a jej vôňa sa mi tak páčila,že som tam chodievala fetovať a kúpila som si domov.Potom tu na Vareche som sa dozvedela,že hlavnou zložkou je saturejka a od vtedy ju mám každý rok nasadenú aj s inými bylinkami.A používam do fašíriek,rôzne mleté mäsá,aj pri grilovaní,do fazuľovice,zeleninové šaláty....,ale sama prídeš na to,kde a ako Ti chutí.Slúži proti nadúvaniu...ale čubrica je zmes,sú tam aj feferónky a vygoogli si,čo ešte.A dôležité je to,čo doma chutí a nie,či sedí kombinácia,máme rôzne chute,ale mne by určite chutilo :-)))
mariamka
@dievcence dakujem,, ja som teraz tak napratana s tym cicerom, ze sa mi na tie gulky ani nechce pozriet :)
ste mile, dakujem vsetkym okoloiducim @marikahr , @zuzanka1367 , @torticka , @cesminaz , @kecemis , @frezia68 , @havino , @margaretka28

@cesminka zelerovu vnat my osobne mame radi, resp. som mojich naucila :) je aromaticka a vyrazna, mozno niekomu bude vadit, treba zacat s mensim mnozstvom a uvidis, a mlete maso pojme naozaj vyraznejsie chute, netreba sa bat :) na cubricu uz pridala link @havino /Tani, diky :)/ tiez som sa chystala, ze ho sem dam, vlastne to zlozenie je totozne, v mojej je navyse sol
@frezia68 mam aj saturejku samostatnu, budem sa riadit intuiciou, dakujem za rady :)
kukulienka71
@mariamka , mne sa recept páči, myslím, že navrch na zemiaky sa olej nedáva z dôvodu, že to majú byť kvázi čipsy, či? škoda, že si nepridala video stepujúcich hladošov, mali by sme postarané aj o kultúrnu vložku:-))
katka78
@mariamka toto mi môžeš robiť?! Na víkend už mám naplánované tvoje lahodné pečené karé a ty sem dáš tento recept a teraz čo? Budem musieť dať do poradovníka, nič sa nedá robiť :-) Čubrice mám ešte dosť, mleté mäso sme tuším dávnejšie nemali takže ukladám.
mariamka
@katka78 clovek mieni, panboh meni :)) v mojom pripade manzel, ja som mala na plane kapra, ale manzel, ze mlete, tiez davno nebolo, aj ho bol osobne kupit a dal namlet a čubrica ma osvietila, vlastne navnadila, uz ked si recept dala, tak kare? co nepovies? tesim sa :)
@kukulienka71 daj pokoj, o taku estradu nestojim :) bez oleja maju zvrchu aj iny smak, to mas pravdu, dik
@pusta dakujem za pochvalu aj hviezdicky, nie je treba to uvadzat :)
pusta
@mariamka , však ja vždy uvádzam každému, komu pochválim, tak aj tebe bez rozdielu :-)
luss44
už v noci som to tu obdivovala, ale musela som vypnúť, chytal ma okamžitý hlad :) chválim, oba rcp - Tvoj aj na čubricu už mám v KK.
yogicek
Zaujímavý recept. Musí to byť veľmi chutné. Asi sa k niekomu kto má čubricu a kto to bude robiť pozvem.:) Zemiaky mu nechám. Mne stačí masko. Pekný deň.
ivav
Jedlo vyzerá úžasne, bez akýchkoľvek pripomienok. Už prehltávam...
opicka94
pekný recept, mäsko vyzerá veľmi dobre a zemiaky určite niekedy skúsim, prídu mi také univerzálne :)
bulhari zvyknú čubricu dať do všetkých výrobkov z mletého mäsa - či už sú to guľky, klobásky, alebo niečo iné... Niekedy je ňou posypaná aj pizza :D
skús v čom bude chutiť tebe :)
mijaita
@mariamka dostala jsem minuly tyden od kamaradky pytlik cubrice. Uz pred lety se vozila z Bulharska. Do dnesniho dne jsem ji snad nikdy nepouzila. Takze ty ses normalne vizionarka, zes mi sem fíkla ten recept, priznej se! :-) Tesim se, nejen masovy koulicky jakykoliv miluju, ale konecne se dopracuju i k te cubrici !! No a bez krasny fotodokumentace se to u tebe nikdy neobejde, klasika! :-)
mariamka
@opicka94 podla vone vo vsetkom :)
@mijaita heh az som hrdinka! :) bude mi ctou, ak vasa cubrica pocti moje gulocky :)) fotky ma troska stvu, prvy raz som dala fotky s bleskom
@afataga to vyzera tiez fajne, dik za link
jarunka
Velmi dobre, chutne jedlo, nieco podobne som varila v stredu, ale tie zemiacky ma dostali, budem musiet zmenit plan :-)
paploska
@mariamka ďakujem krásne za recept. guľky očarili, ale nemohla som zohnať saturejku ani čubricu, tak som improvizovala podľa obsahu. určite bude patriť k našim stáliciam.


mariamka
@paploska , mam radost! cubrigulky bez cubrice,, co tam po tom, hlavne, ze chutilo, co avizuje aj tato tvoja fotka nadherna, dakujem.
mariamka
to vesti reprizu :) nie je problem aj cez eshopy, nech sa zadari :)
tiginko
že čubrigulky :-):-) Tento recept mi skoro ušiel, vďaka tomu, že ste tak pekne spolu rozohrali biliard, tak si môžem gulky uložiť aj ja :-) @paploska v BA je dostat aj saturejku, aj čubricu v biopredajniach v oddelení korenín a byliniek
paploska
@tiginko ďakujem ti tiginko :-) to vieš, ja keď sa rozhodnem niečo variť či piecť tak aj o polnoci. a naivne som si myslela, že kúpim narýchlo v tescu. často som však v bio obchodoch a u nás doma, tak budem hľadať :-)
katka78
@mariamka , tvoje čubriguľky sú fajnové, velice prevelice som si na nich pochutila a ešte aj v budúcnosti si zopárkrát pochutím, lebo to nie je naposledy, čo som ich robila. Ďakujeme pekne za recept!


mariamka
kto by si pomyslel, ze tu vyvolam taku gulkomaniu:))
@katka78 vyzeraju krasne! som rada, ze ste si pochutili, aj nabuduce :)
katka78
Vidíš @mariamka , niekedy relatívne jednoduché veci, zarezonujú najviac :-) Prajem tu ešte veľa pekných komentárov, lebo guľky sú vynikajúce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia