Mäso na S-Čchuánsky spôsob fotorecept

afataga - fotkaafataga, 9. januára 2016
Mäso na S-Čchuánsky spôsob (fotorecept)
Foto: afataga

Po dlhšej dobe zas niečo zo staršej čínskej kuchárky. Rcp som pozmenila len málinko, zabudla som kúpiť naložený zázvor, tak som dala sušený, no Zobraziť celý popisPo dlhšej dobe zas niečo zo staršej čínskej kuchárky. Rcp som pozmenila len málinko, zabudla som kúpiť naložený zázvor, tak som dala sušený, no a akoby to bolo bez chilli? :-). Dala som dvojaké mäso - koniec panenky a kus morčacieho prsa.

5
porcií
30 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
200 g
1 ks
2 ČL
podľa chuti
3 PL
1/4 malej hlávky
1 ks
3 ks
1 ks
3 strúčiky
6 ks
1/2 ČL
1 PL
1 ČL
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Sušené huby som namočila do studenej vody asi na 2 hod. Máčaný škrob: 1 PL zemiakový škrob zaliať 2-3 PL vody, aby sa dalo rozmiešať. A ideme na mäso: obidva druhy som pokrájala na rezance, v miske som zmiešala vajce s 2 KL máčaného škrobu, pridala mäso a nechala asi 2 hod. marinovať. Nesolila som. Poprosila som pomocníka, aby mi nakrájal suroviny:

    Mäso na S-Čchuánsky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do woku som dala rozpáliť masť a mäso som na ňom prudko opiekla v troch dávkach, aby sa mi nezačalo dusiť, vyberala som vždy opečené do misky, keď som ho mala všetko hotové, vrátila som ho woku a pridala som kapustu, papriku, chilli, huby a cibuľu

    Mäso na S-Čchuánsky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Chvíľu som miešala, potom som pridala cesnak a zázvor

    Mäso na S-Čchuánsky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zas som chvíľu miešala, dochutila som soľou, octom, sójovou omáčkou, cukrom a ryžovým vínom. Na záver som pridala zvyšok máčaného škrobu a premišala asi 1 min., to je všetko, ja wei-su nedávam.

    Mäso na S-Čchuánsky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzičasom som urobila k tomu šalát: kapusta, červená cibuľa, soľ, štipka cukru, sójová omáčka a tmavý ryžový ocot

    Mäso na S-Čchuánsky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak by niekoho zaujímal presný originál, pridávam foto, autor akosi pozabudol dať do surovín sójovú omáčku :-)

    Mäso na S-Čchuánsky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prílohu sme mali jazmínovú ryžu

    Mäso na S-Čchuánsky spôsob (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

eviana
@afataga , fajne si navarila a veľmi múdro chilli pridala... bez chilli ani "ránu" ;) Neodolala by som Tvojmu jedlu :)
luss44
iste chutné, nejakú šťavu by som dorobila.
chutimi
Neblazni, aku stavu @luss44 ? Dobre to je tak ako je. Maximalne by som tam pouzil cerstvy zazvor, pridal nieco zelene (detail kvoli farbe) a oprazeny sezam alebo arasidy.

A ak by som tam videl nejaky glutaman (= wei-su) tak to by bolo tazke minus a nepekny komentar :)
mijaita
@afataga jakozto velka priznivkyne cinske kuchyne i tehle kucharky, ktera má velký potenciál priblizit se maximalne nekolika cinskym pokrmum a priblizit nam chut jejich kuchyne. Uznavam, ze to mas krasny. Ona je ta priprava vlastne velice jednoducha, kdyz mas vsechny suroviny. A ve vysledku je to víc než chutná krmě. Jo, je v te knizce vic chyb, ale to se stane. @chutimi Cinane wei-su pouzivaji a pokud by ho do jidla dala, jake minus? Na glutamat jako dochucovadlo jeste nikdo nezhynul. Zelene kvuli barve se nedava. Obarvene jidlo je kapii a i zelenou paprikou. Nesypou na jidla petrzelku jako my. Kdyz se chci alespon trochu priblizit originalu, netreba to Evrpsky kolorovat. Ani cerstvy zazvor do s-čchuanu nedavaj, pokud jsem byla informovana.
1x radox1
kucharka
Zaujimave, glutamat obhajujete ... Ani na vegetu a kecup ako dochucovadlo este nikto nezomrel a boh chran toho, co by ho dal do receptu! Len tak pre info, to neznamena, ze som zastancom vegety a kecupu! Pekny vecer prajem.
mijaita
Ano, jsem to cekala - obhajuju glutamat jen z toho duvodu, ze ho nepovazuju za tak velikou skodlivinu jak se posledni roky z toho vysiluje. Vegetu povazuju za nedobrou (tu kupovanou, ne kdyz si ji nekdo dela doma z bylinek!!) . Zeleny koriandr si nedam do jidla, nebude indicke, protoze bych po nem umrela (priserna fobie - alergie). Tak snad jsem to vysvetlila trosku? Jestli @afataga we-su nema rada, jiste neda. To je pochopitelne. Proti kecupu ja nic nemam, pouzivam radsi rajsky protlak. Mozna jsem nekde psala, ze mi prijde zhuverile dat kecup do gulase, to ano, ale to neni o kecupu jako takovem. Takze takto to myslim, @kucharka :-)
havino
fotka, akoby som mala tanier pred sebou a jedlo dokonalé, vieš to dievka moja, darmo
tiginko
ja tieto čínske jedlá milujem, najmä keď mi ich niekde navaria. Máš odo mňa ďalšiu pochvalu, kľudne by som išla k tebe na stravu. Oprav si nadpis, chýba ti -n :-)
radox1
cinu u nasich zltych nejem-hygiena,mam na mysli tie rychle zariadenia,ale tuto by som si dal.
afataga
@terinka55 dakujem, dobre som pochopila, ako si to myslela, ale niekedy je to ozaj horor
@dr , @eviana dakujem
@luss44 pre mna za mna, urob si k tomu koprovu omacku :-)))
@chutimi dakujem za inspiraciu s tym sezamom, niekedy pouzijem, ked budem varit cinu len tak z hlavy, mne ten glutamat strasne smrdi, preto ho nepouzivam
@patrovieckypitrs , @izabella929 dakujem za mile slova
@mijaita dakujem za pochvalu, ako som pisala vyssie, mne to smrdi, co sa tyka skodlivosti, su dva tabory, ako ostatne vzdy, ale neosmradim si jedlo len preto, ze to je v rcp
@havino dakujem, nabuduce dobehni aj so @zuzankou a @radoxom
@tiginko no ak vela nezjes... :-) a dakujem, sranda, ze si to nikto nevsimol, opravim
2010
To vyzera pekne , diki za inspiraciu. Zajtra sa ide vyrabat alebo bude tam aj secuanske korenie.
bembo
skvelý recept,ale pri Tvojich receptoch si spomeniem na bývalú mladú kolegyňu (magyarka jak poleno,ale "marha szép leányok"),ktorá jedla na firemných opiášoch feferonky miesto bonbónov,a možno aj z nich bola taká fešanda.možno aj ja mám pre to rád Tvoje recepty,lebo obsahujú chilli,a tie čo som vyskúšal od teba boli vážne prudko jedlé,a pre mňa uložené v mojej KK "ako test gut".pre tých ktorým je maďarčina cudzia",marha szép leányok" je to isté ako u nás "neskutočne krásna baba",hoci po maďarsky "marha" je po našom paradoxne "hovedo":-))) no sranda musí byť,aj keby na chleba nebolo
tiginko
@bembo moja slabšia maďarčina, ktorej som sa naposledy venovala v detstve hovorí, že "leányok" je množné číslo, teda "dievčatá". Správne má byť tuším "marha szép leány" ... to len také malé jazykové okienko na okraj :-)
afataga
@2010 vies ze aj ja som ho chcela dat? ale nakoniec som zabudla a este ma mykalo dat bambusaky, tak nabuduce, ked si to este viac prisposobim a dam aj viac chilli a dufam, ze ma poctis aj foto, lebo niektore mas priam umelecke diela
@bembo si ma pobavil :-), ale feferonky moc nejem, lebo maju hrubu kožu a stipu dva krat :-), po madarsky neviem, ale ze marha je hovado, to nahodou viem
@tiginko sa nezdas :-)
bembo
@tiginko ,máš pravdu.leányok je množné číslo.ale mýliť sa je ľudské ,povedal ježko,a zliezol z kefy.mal som kolegu,ktorý sa bil do pŕs aký je on magyar,hlavne že si v bufete pýtal két párkit és horčicát.keď som mu ako slovák zo Zvolena povedal že si musí pýtať virsli és mustár,tak ma poslal..asi vieš kam.aj tak ďakujem,že si ma opravila
2010
Podobne ako tvoje aj ked trochu inaksie ( cerstvy zazvor a hriby) to je super na cinskej kuchyni, flexibilita co je momentalne v sezone. Jedine uplne ine je salat ktory skor klasicky teply, stir fry zelenina, bok choy, pak choy, yau choy v sojovo ustricovej omacke.



danda3
Takéto ja môžem, krásna fotka, ako vždy u Teba.
amilka2
Milujem čínsku kuchyňu. Ja pouzivam vlastnoručne nazbieraný Lievik trùbkovitý. Môžem len odporúčať...aj by som priložila foto, no neviem ako.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia