Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku fotorecept

afataga - fotkaafataga, 17. augusta 2014
Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept)
Foto: afataga

Konečne hojne rastie výborná huba lievik trúbkovitý, našli sme ich dosť veľa, tak som hľadala ako ich pripraviť aj čerstvé a našla som recept Zobraziť celý popisKonečne hojne rastie výborná huba lievik trúbkovitý, našli sme ich dosť veľa, tak som hľadala ako ich pripraviť aj čerstvé a našla som recept v malej knižke z r. 1983 s názvom 100+1 jídel z hub a na houbách od autora Oldřich Kosek. Oproti pôvodnému receptu som ešte pridala rascu a miesto pretlaku som dala paradajku. Uvádzam ako je v knihe, ja som robila z polovičnej dávky. V zátvorke sú moje úpravy. Určite sa dajú takto pripraviť aj iné huby.

2-3
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
2 PL
2 ks
2 vetvičky
1 ks
podľa chuti
300 ml
4 PL (paradajky)
1 PL




Postup

  1. 1

    Z lesa sme doniesli lievik a odobrala som z neho cca 400g

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Samozrejme iné huby sme tam tiež nenechali

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ani tieto :-)

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lieviky som umyla ( ostatné išli do sušičky)

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do woku som dala 2 PL masla, do roztopeného som dala tymián a bobkový list a na miernom stupni som nechala asi 3 min. prevoňať maslo, bylinky som potom vyhodila

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do woku som dala cibuľu nakrájanú na drobno a spenila som ju, pridala som teplotu

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som huby, po chvíli soľ, rascu a korenie

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pustili dosť vody, trvalo asi 20 min., kým sa všetka vydusila, potom som priliala víno, dala som Chianti a dala som paradajku a štipku soli

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Znova som vydusila tekutinu, čo trvalo cca 10 min., po odstavení som ešte pridala kúsok masla

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzi tým som urobila hanger steaky, nebudem podrobne rozpisovat ako, mám tu na ne viac receptov, tak len v skratke: steaky som osolila a okorenila, opiekla cca 3 min, zabalila do alobalu s kuskom masla a zakryla asi na 8 min. Hotové jedlo som posypala vňaťou.

    Lievik trúbkovitý na červenom víne ako príloha ku steaku (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

frezia
Krasne jedlo, elegantne naservirovane. Lievik trubkovity som este nikdy nenasla, ale nasli sme vcera pekne dubaciky, tak pouzijem tie.
zuzanka1367
Som si myslela, že ešte stále pridávajú recepty šéfkuchári z hotelov a to ty tak gustiózne...nóóó teda klobúk dole, palec hore!!!
mijaita
Tak na ty stročky si počkám ! Mám je ráda a takovy prima recept by bylo skoda nepouzit Super!
hanak
Tak takto naservirovaný tanier a s takou papanicou by mi mali doniesť keď budem zomierať. Určite by som si to s tou smrťou rozmyslel, aby som o také dobroty neprišiel. Vynikajúce fotky, priam ako od šéfkuchárov.
izabella929
@hanak...si ma rozosmial.-)@afataga ....nádherný recept.-) taký hríb som ešte nejedla...asi by som ho domov ani nedoniesla, bála by som sa..ale verím, že je to chutné jedlo.-)
havino
ježkové husličky, ešte, že ten môj nepozná tie oné lieviky, ja viem že špecialitka, ale ja už nechcem :-) nie som moc hubová, hubatá skôr, fotka dokonalosť, ved aj navarené, ale mäso by som sebe viac pripiekla, si ty labužník
@hanak , :):)
jamarlen
keby mi to tak z tej fotky vyskočilo…..najma ten stejk….
jozka2
nooo,tak tymto jedlom by si mala vyhrat recept mesiaca August prve miesto.5*****.tie vrchne pat davam za jedlo tu spodmu za naaranzovanie.
tiginko
ach jaj, že si nedáte pokoj s tými hubami, len čo ma dráždite jedna viac než druhá! Tieto trúbky som zatiaľ používala len sušené, neviem si predstaviť konzistenciu čerstvých medzi zubami, nie sú žuvačkoidné? Ale chuť musela byť božská!
tatranka
To je nádherný recept !!!!!! Tieto huby nezbierame a teraz u teba vidím,aké nádherné využitie majú.Dávam 5*.Ináč sa ani nedá.
melounek1
Pár kúskov vyskúšam len zo zvedavosti, aké to bude, úvodné foto ma k tomu vyzýva :D
afataga
dakujem vam ludkovia za pochvaly, som rada, ze sa rcp paci
@frezia v tej knihe bol rcp na huby, teda akekolvek sa daju pouzit, ja som prave chcela vyskusat ten lievik, lebo sme ho nasli do aleluja, mozno si ho aj nasla, len si si ho nevsimla, je nenapadny, ale ja uz viem, kde ho mam hladat
@slavka2012 myslim, ze neolutujes, ak vyskusas
@zuzanka1367 neprehanaj :-)
@mijaita mozes pouzit aj tie tvoje strocky :-)))
@hanak este teraz sa rehocem :-))) urobime dohodu, napis mi den pred smrtou a ja ti nieco podobne uklohnim a ako bonus si mozes nechaj aj ten tanier :-)
@izabella929 neboj sa, je to naozaj vyborna huba, ved pozri nejaky atlas alebo google
@havino posli svojho chlapa ku mne na skolenie, naucim ho :-) aby si nemala malo :-)
@jamarlen mozno raz bude aj taka technika :-)
@jozka2 na to su tu ini :-)))
@tiginko neboj sa, dame si pokoj ked prestanu rast :-), ani ja som ho este nejedla cerstvy, ale chcela som vyskusat, ma fakt silnu hubovu chut a ziadne zuvackoviny sa nekonali, ani som ho nekrajala, dost sa zmensil, lebo vela vody vypustil, neviem to opisat, ale fakt mnamka :-)
afataga
@tatranka dakujem, vela ludi ich nezbiera, lebo vyzeraju nevabne a negustiozne, ale treba vyskusat, je to ale potvora fajnova, nerastie kazdy rok, lebo ja mam na neho presne miesto a naposledy tam bol v roku 2010
@melounek1 dakujem, vyskusaj, nebudes lutovat, ale z par kuskov budes mat raz do ust
kimlo
Lievik zbieram aj ja, dobre korenie ked sa nasusi...
afataga
@kimlo to hned vidno, ze pan sa vyzna :-), aj ja ho susim, ale rastie ako huby po dazdi, tak som chcela skusit aj cerstvy, doporucujem
radox1
super,ked som este chodil na hriby,tiez som zbieral tieto lieviky,vysusil a nasledne pomlel na korenie.tak na tej fotke to je teda poriadny rare,to v jadre masa nebolo ani teple.
ywett
krásny recept a úvodné foto nemá chybu ;-)
afataga
@radox1 dakujem, ten lievik skoro nikto nezbiera, vyzera hrozne :-), a ten steak? nam to tak chuti, ale mozno by zniesol este pol minutky
@ywett dakujem
radox1
to je v poriadku,ja ked robim steaky tak polku masa spraskam surove.
medovnicek
tie hríby ti závidím:), veľmi pekne spracovaný recept a neskutočne pekná úvodná fotografia:)
paploska
tie lieviky ma dostali :-) ja nenájdem ani dubáčik, nieto lievik :-) ale výborne si ukuchtila a ešte lepšie popísala....
afataga
@paploska tie liviky skoro nevidno na tej hnedej zemi, ale ja uz viem, kde ich mam hladat :-) a dakujem
margaretka28
lievik nepoznám a steak, ved vieš, ale aj tak máš pochvalu, vyzerá to vynikajúco a fotka je ako od profíka
afataga
@margaretka28 dakujem, ty a steak, viem, ze nie ste kamarati, ale tu neslo o steak, ten lievik si mozno aj stretla, ale si si ho nevsimla




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia