Foto: yogicek
Po jednej dobrej mariášovej partičke v jednej peknej Českej krčme mi riadne vyhladlo, tak som si dal maslový rezeň a od tej doby som Zobraziť celý popisPo jednej dobrej mariášovej partičke v jednej peknej Českej krčme mi riadne vyhladlo, tak som si dal maslový rezeň a od tej doby som si ho zamiloval. Po presťahovaní sa naspäť na Slovensko mi ten rezeň úplne vypadol z hlavy až do doby než som ho videl pripravovať v jednej Českej TV. Spomienky ožili, vytiahol som recept, no a tu ho máte. Predpokladám, že dohadov a verzií na tento recept bude viac ako dosť, tak toto je verzia ktorá vyhovuje mne.
porcií
príprava
na 150/100 °C
Suroviny
1 kg |
|
150 ml |
|
2,5 PL |
|
2,5 PL |
|
2 ks |
|
z 1 citróna stredne veľkého |
|
0,5 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
na pečenie |
|
|
Postup
-
1
Pliecko nakrájame na menšie kusy a 2x pomelieme. Lenivci môžu raz ale vypomstí sa im to.
-
2
Pomleté mäso ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Lenivcom ako mne, to pôjde ťažšie, lebo nepomleli mäso 2x. Či je to dobre rozmixované, poznáme podľa toho, že mäso zrúžovatie. Nesmie tam byť vidno červené kúsky mäsa. N foto č.2 po okrajoch misky vidno nerozmixované kúsky, ostatné je už pekne ružové.
-
3
Do dobre rozmixovaného mäsa pridáme smotanu, sušené mlieko, múku, vajíčka, nastrúhanú citrónovú kôru, nastrúhaný muškátový oriešok, biele mleté korenie a soľ.
-
4
Ešte raz poriadne mixérom pomixujeme. Hotovú zmes dáme na 0,5 až 1 hod. odležať do chladničky. Má to svoj význam. Bude sa nám potom lepšie s mäsom pracovať. Odležané mäso vyberieme z chladničky. Do rúry si dáme zahriať plech na pečenie potretý olejom na cca 100 stupňov
-
5
Z mäsa mokrými rukami vytvoríme bochníčky a tupou stranou noža poklepkávame po bochníčku až sa nám vytvorí rezeň s prúžkovaním. Rozklepávame na hrúbku cca 10mm. Ja to robím na otočenom hrnci. Spodok hrnca doporučujem potrieť olejom.
-
6
Na foto č.6 - z pravej strany: bochníček, polorezeň, hotový rezeň
-
7
Rozklepané rezne podoberieme nožom a kladieme na vyhriaty plech. V rúre zvýšime teplotu na 150 stupňov. Plech s rezňami vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme pri tejto teplote 10 min. Potom teplotu stiahneme na 100 stupňov a tiahneme ešte 15 min. do svetlohnedej farby. Foto č.7: upečené rezne.
-
8
Upečené rezne vyberieme a odložíme do tepla. Do výpeku (veľa ho nebude) dáme roztopiť maslo.
-
9
Ako prílohu podávame zemiakovú kašu ochutenú cesnakom.
-
10
Rezeň a kašu polejeme maslom roztopeným vo výpeku. Podávame s kompótom, čalamádou alebo kys. uhorkami. Dobrú chuť praje @yogicek. Naaranžovanie si nevšímajte, ja som na to ľavý.
Veľmi pekne Vám ďakujem. Som rád, že sa Vám odo mňa páči aj obyčajné jedlo, nie len dobrotky zo seriálu.
@kimlo ,
No neviem, tá sypká hmota tam bude chýbať a treba ju nahradiť niečím iným. To mlieko to totiž pomáha držať pohromade a dáva tomu chuť. Jedine tak asi nejaký škrob, ale ten je bez chuti a musíš ho dať menej. Šak ho kúp, veď to bežne dostať v potravinách. Má to dlhú záruku a sú aj menšie balenia. Bingo!!! Teraz ma napadlo. Prášková smotana do kávy, ale bez cukru.
maslový rezeň ako má byť (y)
*****dávam za skvelý výsledok.
jozka2, popísal som to v odpovedi @kimlo-vi , asi si si to nevšimla. Tak ešte raz. Suš. mlieko je tam ako pojivo, samozrejme spolu s múkou, aby reznik držal po kope. Mohla by tam byť len múka, ale chceš predsa rezeň a nie nejakú múkou nastavenú gebuzinu. Suš. mlieko dodáva svoju špecifickú chuť. Tekuté mlieko tam dať nemôžeš, lebo by zase vznikla tekutá gebuzina, ktorú by si musela zase niečím zahustiť a tak to by to šlo dookola, takže to mlieko nahrádza aj múku a ešte viaže na seba prirodzený tuk z mäsa ktorý je nositeľom chutí a bez toho by ti vytiekol von. Všimni si pri akej nízkej teplote sa to robí a čím nižšia teplota, tým to mäsko viac vysušíš, lebo bielkoviny sa pomalšie zrážajú. Dúfam, že Ťa táto odpoveď uspokojí.
varecha.pravda.sk/diskusie/bravcovy-maslovy-rezen/5336-fo...
Mám rada jedlá z mletého mäsa (ale len doma!)Máš to za *****.
Ďakujem za hviezdičky. Rakúšania tam nedávajú mlieko preto, lebo majú fialové kravičky a fialový rezeň by nevyzeral na taniera dobre.:):):)
Ďakujem si milá. Šak dnes 9:22 som Ti okomentoval Tvoj komentár a úplne to sedí k tomu čo si teraz napísala, citujem "ale ty to dobre vieš".
Prepáč, ale dosť dobre nerozumiem tomu čo si napísala. Čo by som vyriešil? A upresni prosím to citujem "ale nasucho ich pečieš, há?" To sa pýtaš či ich pečiem na sucho?
Pridala som hore link na diskusiu o maslovom rezni a tam popisuje @bubaya toto (ja robím tiež tak):
bubaya, 6. októbra 2013 o 19:20
V Rakúsku poznám BUTTERSCHNITZEL - maslový rezeň. Je to normálna fašírka, mäso, vajcia, rožky, koreniny.....ako kto robí. Urobia sa okrúhle placky, rýchlo sa opečú do zlatista na panvici. Potom sa dajú do pekáča, zalejú sa 2 dl vývarom, na každú fašírku sa dá plátok masla. To celé sa dá do rúry piecť, keď sa vývar vyparí, šnicel je hotový. Kto chce, môže zapnúť ešte gril a nechať trochu pripiecť. Pozor na soľ, fašírka natiahne soľ z vývaru, aby si nepresolila. Je to rýchle, dobré, šťavnaté, mäkké.
toto som už pochopil, ten komentár od @bubaya som čítal ešte než som sem ten recept dal, aby som bol v obraze, či sa tu už niečo také vyskytuje, ale mňa zaujíma to pečenie nasucho o ktorom hovoríš, to neviem ako myslíš. Vysvetľujem si to tak, že hovoríš o to že ja tam nedávam žiadny vývar.
Možno si si nevšimla, že ja to pečiem na olejom vymazanom plechu. A to nie je pečenie na sucho. Všetko je jasné a tým by som to uzavrel. Ďakujem Ti za debatu.
Ďakujem Ti pekne, ešte že si robíš s tým aranžovaním srandu, lebo je to hrúza.
Ja si myslím, že to nie je tým, že by si to nevedela, ale samotnou kašou. Dosť to ovplyvňuje typ zemiakov a pomer mlieka a masla v tej kaši.
Nechcem sem teraz za každú cenu svoj recept tlačiť, ale chcem Vás upozorniť na zemiakovú kašu - famóznu, ak ste tak neskúšali robiť, doporučujem... fakt skvelá, pri všetkej mojej skromnosti:
varecha.pravda.sk/recepty/kuracia-pecen-na-cibuli-a-slani...
Ďakujem. S tou cviklou je to fajn. To mlieko kupujem polotučné za cca 1,8€ a plnotučné za cca 2,05€. Je to 400g balenie a vydrží mi minimálne rok, tak sa mi nezdá až tak drahé. Sranda na tom rcp je, že názov maslový rezeň neznamená, že sa doň dáva maslo. Ten názov sa odvíja od úplne niečoho iného.
Ďakujem, ak si takúto kombináciu ešte nerobila, tak skús, je to fakt dobré. Akurát neviem čo sa Ti na tom tanieri páči. Myslíš tanier samotný, alebo obsah taniera, alebo dohromady?
Dámy som rád, že sa Vám rcp. páči. Ďakujem.
áno, mala som na mysli ten tanier samotný - je veľmi krásny :-)
jasne, že sa mi páči aj to, čo je na tom tanieri :-)))))) o tom vôbec nepochybuj!!!
Ja mám veľmi rád modrú farbu, preto som si také zaobstaral. Tie taniere sú síce menšie (vrátane polievkových aj dezertných), ale fungujú ako odtučňovacia kúra. Ja ju síce nepotrebujem, ale na tanieri to vyzerá, že máš veľkú porciu a pritom zješ málo. Psychologický efekt.
máš moje "symphonie" - nádherný tanier a iste aj celá súprava.
máš vycíbrený vkus a cit pre výber kvality :-)
Dámy, ja Vám ďakujem za pochvalu a pekné komentáre.
Je mi veľkým potešením, že si vyskúšala a chutilo Vám. Dobre si sa vynašla. Jednoducho, naše dievčatá nič nezaskočí. Si šikulka.
Tak to je pre mňa česť. Daj si záležať a dovolím si pripomenúť jednu dôležitú vec v tomto rcp. Dodržuj teploty pečenia a bude to dobré. Tvoja druhá mama bude určite spokojná. Držím palčeky a daj vedieť.
Všetky sa mi nezmestili na plech, tak som štyri opiekla na steakovej panvici, tiež veľmi dobré.
A takto nejak vyzerala konečná verzia:
Ty si fakt neskutočná. Takto pozde robiť rezne. Som rád, že si vyskúšala a chutia Ti. Podľa foto nemajú chybu. Nabudúce sa k Tebe drzo pozvem, nech mi ich konečne pripraví niekto iný než ja. Viem, že si ich robila pozde večer a s tými na panvičke si sa vynašla, ale keď ich budeš robiť nabudúce a budeš mať viac času tak ich radšej rob na dvakrát, ale v rúre. Na panvičke teplotu neustrážiš a tá je pri pečení týchto rezňov veľmi dôležitá. Ale, ako hovorím super.
Som rád, že si vyskúšala a chutilo Ti. Sama vieš, že čo človek to iná chuť. Tej citrónovej kôry samozrejme daj toľko, aby to vyhovovalo Vám. Ak som správne pochopil, tak ostatné suroviny si dala presne podľa rcp. ale mäsa si dala 1,2 kg. Keď už nič iné, tak množstvo smotany musíš prispôsobiť množstvu mäsa. Aj to mohla byť jedna z príčin, prečo si to mala suchšie. A druhá, naozaj dodrž tie teploty, čas a správne vyhriaty plech. Ja viem, že sa Ti tie teploty zdajú nízke a čas krátky, ale ver mi, funguje to. Keď som to robil prvý krát, urobil som presne to isté čo Ty. Potom som to zmenil a bolo to dobré.
Takže ďalšie kolo vďaky :)
@zuzulienka , nevymýšľaj s hydinou, skús podľa tohto receptu, krok po kroku a neobanuješ. Hydina je fajn, ale pri tomto recepte by som do nej nešla.
Zene som aj povedal, ze nabuduce nech da menej citronovej, dstala sa mi odpoved, ze: "Druhy krat to robit nebudem, vela roboty s tym je a nechuti nam to." :D Ale tak dakomu inemu moze. :)
Ďakujem za recept, tentokrát aj v mene mojich rodičov, ktorým tvoj maslový rezeň mimoriadne chutil (z čoho som mala obrovskú radosť) a odchádzali s receptom :-) Ďakujeme!
V prvom rade Ti gratulujem k novej rúre.:) Tá stará to vzdala sama alebo si jej pomohla eutanáziou?:) Tvoj rezník vyzerá báječne a nepochybujem, že aj tak chutí, keď ho robila taká skvelá a všestranná kuchárka ako si Ty. Ďakujem Tebe aj rodičom za uznanie. Ste milí. Pekný večer Ti prajem.
Tých problémov by mohlo byť viac. Napr. zle rozmixované mäso (fáš), veľmi hrubé rezne, málo vyhriaty plech, málo vyhriata rúra, termostat Ti nedrží nastavenú teplotu, nemusela si dodržať čas pečenia pri tej vyššej teplote. Ono ten rezeň nemá byť až tak upečený ako napr. karbonátky ale keď hovoríš, že sa neupiekli vôbec tak niekde tá chyba bude. Podľa predošlých komentárov to niekomu nechutilo kvôli množstvu citrónu ale na zlé upečenie sa nikto nesťažoval, tak fakt neviem. Aj napriek neúspechu Ti prajem pekný večer.
Ospravedlňujem sa oneskorenú odpoveď. Rezeň netreba otáčať len musíš mať plech na ktorom ich budeš piecť vopred dobre vyhriaty na tých cca 100°C a hlavne musíš pracovať rýchlo aby nestihol vychladnúť a počas pečenia zbytočne neotvárať rúru. Želám Ti ak sa ich rozhodneš upiecť, nech sa Ti podaria. Pekný podvečer prajem.
Prepáč, že si na odpoveď musela trochu čakať. Som od rána do noci v práci. Dnes výnimočne len do večera tak mám čas na odpoveď. Veľmi pekne ďakujem za pochvalu receptu. Ja som to síce neskúšal ale pridaním mrkvičky alebo syra sa určite nič nestane ale to vieš, maslový rezeň je maslový rezeň a už by tam nič iné nemalo ísť. Nič však nebráni vyskúšať Tvoj nápad. Pozmeníš trochu chuť a to je tak všetko. Postup kľudne zachovaj. Len maj na pamäti, že niekedy je menej viac tak to moc neprežeň s množstvom mrkvy alebo syra.
Keby si to niekedy robila, tak prosím daj vedieť ako to dopadlo. Dobrú noc alebo deň podľa toho kedy si to prečítaš. A nech Ti to varí.
Ďakujem za pochvalu receptu a teší ma, že Vám chutilo. Nebyť Teba, tak som aj zabudol, že tu taký rcp. mám. Ja som tie maslové rezniky nerobil ani nepamätám. Nie je komu. S tou citrónovou kôrou sa netráp. Aj keď dodá mäsku určitú pikantnosť je to dobré aj bez nej. S tou teplotou máš svatú pravdu. Na tom stojí a padá celý recept. Ešte raz ďakujem a prajem Ti pekný večer.
Mne by takýto maslový ultraminirezníček nestačil ani na raňajky a môjmu pytónovi Brutusovi už vôbec nie, to je porcia tak pre bábiky. :D
Som rád, že Ti to chutí. Od takej dobrej kuchárky ako si Ty pochvala poteší. Ďakujem. Pekný deň Ti prajem.