Maslový rezeň (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Po jednej dobrej mariášovej partičke v jednej peknej Českej krčme mi riadne vyhladlo, tak som si dal maslový rezeň a od tej doby som si ho zamiloval. Po presťahovaní sa naspäť na Slovensko mi ten rezeň úplne vypadol z hlavy až do doby než som ho videl pripravovať v jednej Českej TV. Spomienky ožili, vytiahol som recept, no a tu ho máte. Predpokladám, že dohadov a verzií na tento recept bude viac ako dosť, tak toto je verzia ktorá vyhovuje mne.

9
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 150/100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pliecko nakrájame na menšie kusy a 2x pomelieme. Lenivci môžu raz ale vypomstí sa im to.
  2. Pomleté mäso ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Lenivcom ako mne, to pôjde ťažšie, lebo nepomleli mäso 2x. Či je to dobre rozmixované, poznáme podľa toho, že mäso zrúžovatie. Nesmie tam byť vidno červené kúsky mäsa. N foto č.2 po okrajoch misky vidno nerozmixované kúsky, ostatné je už pekne ružové.
  3. Do dobre rozmixovaného mäsa pridáme smotanu, sušené mlieko, múku, vajíčka, nastrúhanú citrónovú kôru, nastrúhaný muškátový oriešok, biele mleté korenie a soľ.
  4. Ešte raz poriadne mixérom pomixujeme. Hotovú zmes dáme na 0,5 až 1 hod. odležať do chladničky. Má to svoj význam. Bude sa nám potom lepšie s mäsom pracovať. Odležané mäso vyberieme z chladničky. Do rúry si dáme zahriať plech na pečenie potretý olejom na cca 100 stupňov
  5. Z mäsa mokrými rukami vytvoríme bochníčky a tupou stranou noža poklepkávame po bochníčku až sa nám vytvorí rezeň s prúžkovaním. Rozklepávame na hrúbku cca 10mm. Ja to robím na otočenom hrnci. Spodok hrnca doporučujem potrieť olejom.
  6. Na foto č.6 - z pravej strany: bochníček, polorezeň, hotový rezeň
  7. Rozklepané rezne podoberieme nožom a kladieme na vyhriaty plech. V rúre zvýšime teplotu na 150 stupňov. Plech s rezňami vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme pri tejto teplote 10 min. Potom teplotu stiahneme na 100 stupňov a tiahneme ešte 15 min. do svetlohnedej farby. Foto č.7: upečené rezne.
  8. Upečené rezne vyberieme a odložíme do tepla. Do výpeku (veľa ho nebude) dáme roztopiť maslo.
  9. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu ochutenú cesnakom.
  10. Rezeň a kašu polejeme maslom roztopeným vo výpeku. Podávame s kompótom, čalamádou alebo kys. uhorkami. Dobrú chuť praje @yogicek. Naaranžovanie si nevšímajte, ja som na to ľavý.