Maslovo-škoricové hviezdičky
Vôňa Vianoc. Sú jednoduché, ale presne také, aké majú byť – jemné, maslové, škoricové a trošku chrumkavé. Väčšinu musím hneď ukryť, inak nezostanú Zobraziť celý popisVôňa Vianoc. Sú jednoduché, ale presne také, aké majú byť – jemné, maslové, škoricové a trošku chrumkavé. Väčšinu musím hneď ukryť, inak nezostanú ani do druhého dňa.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
| Na cesto: | |
| 200 g (T650) |
|
| 30 g |
|
| 120 g |
|
| 70 g |
|
| 30 g |
|
| 1 ks |
|
| 1,5 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/8 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/4 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| Na obaľovanie: | |
| 40 g |
|
| 1 bal. |
|
| 1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Do misky dáme mäkké maslo, práškový aj trstinový cukor a vanilkový extrakt. Šľaháme metličkou alebo ručným mixérom asi 2 minúty, kým nevznikne svetlá, nadýchaná pena.
- 2
Pridáme žĺtok a prešľaháme len krátko – len kým sa ingrediencie spoja. Dlhé miešanie by mohlo spraviť cesto hutné.
- 3
V samostatnej miske zmiešame hladkú múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva, soľ a všetky koreniny (škoricu, badián, muškátový orech). Túto zmes postupne pridávame k maslovej pene a miešame vareškou alebo rukou, kým nevznikne kompaktné cesto.
- 4
Cesto zabalíme do fólie, stlačíme na placku a necháme chladiť minimálne 1 hodinu (ideálne 2). Ak sa ponáhľame, môžeme dať na 30 minút do mrazničky.
- 5
Vychladené cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary – je robievam hviezdičky.
- 6
Koláčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 175 °C (horný + dolný ohrev) približne 8–9 minút.
- 7
Ešte teplé koláčiky obalíme v zmesi práškového, vanilkového cukru a škorice. Položíme ich na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- 8
Po vychladnutí ich odložíme do uzatvárateľnej nádoby. Na druhý deň sú ešte chutnejšie – koreniny sa krásne rozvinú.
Tiež drobné pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu