Drobné pečivo
Drobné pečivo

Maslovo-škoricové hviezdičky

ellie17 - bez fotkyellie17, dnes 17:17

Vôňa Vianoc. Sú jednoduché, ale presne také, aké majú byť – jemné, maslové, škoricové a trošku chrumkavé. Väčšinu musím hneď ukryť, inak nezostanú Zobraziť celý popisVôňa Vianoc. Sú jednoduché, ale presne také, aké majú byť – jemné, maslové, škoricové a trošku chrumkavé. Väčšinu musím hneď ukryť, inak nezostanú ani do druhého dňa.

35-40
porcií
25 (+ odležanie cest minút
príprava
8-9 minút
na 175 °C

Suroviny

Na cesto:
200 g (T650)
30 g
120 g
70 g
30 g
1 ks
1,5 ČL
1/2 ČL
1/8 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL
Na obaľovanie:
40 g
1 bal.
1/2 ČL



Postup

  1. 1

    Do misky dáme mäkké maslo, práškový aj trstinový cukor a vanilkový extrakt. Šľaháme metličkou alebo ručným mixérom asi 2 minúty, kým nevznikne svetlá, nadýchaná pena.

  2. 2

    Pridáme žĺtok a prešľaháme len krátko – len kým sa ingrediencie spoja. Dlhé miešanie by mohlo spraviť cesto hutné.

  3. 3

    V samostatnej miske zmiešame hladkú múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva, soľ a všetky koreniny (škoricu, badián, muškátový orech). Túto zmes postupne pridávame k maslovej pene a miešame vareškou alebo rukou, kým nevznikne kompaktné cesto.

  4. 4

    Cesto zabalíme do fólie, stlačíme na placku a necháme chladiť minimálne 1 hodinu (ideálne 2). Ak sa ponáhľame, môžeme dať na 30 minút do mrazničky.

  5. 5

    Vychladené cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary – je robievam hviezdičky.

  6. 6

    Koláčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 175 °C (horný + dolný ohrev) približne 8–9 minút.

  7. 7

    Ešte teplé koláčiky obalíme v zmesi práškového, vanilkového cukru a škorice. Položíme ich na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

  8. 8

    Po vychladnutí ich odložíme do uzatvárateľnej nádoby. Na druhý deň sú ešte chutnejšie – koreniny sa krásne rozvinú.

Diskusia k receptu