Drobné pečivo

Maslovo-škoricové hviezdičky

Autor receptu: ellie17

Vôňa Vianoc.* Sú jednoduché, ale presne také, aké majú byť – jemné, maslové, škoricové a trošku chrumkavé. Väčšinu musím hneď ukryť, inak nezostanú ani do druhého dňa.

35-40
porcií
25 (+ odležanie cest minút
príprava
8-9 minút
na 175 °C

Postup

  1. Do misky dáme mäkké maslo, práškový aj trstinový cukor a vanilkový extrakt. Šľaháme metličkou alebo ručným mixérom asi 2 minúty, kým nevznikne svetlá, nadýchaná pena.
  2. Pridáme žĺtok a prešľaháme len krátko – len kým sa ingrediencie spoja. Dlhé miešanie by mohlo spraviť cesto hutné.
  3. V samostatnej miske zmiešame hladkú múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva, soľ a všetky koreniny (škoricu, badián, muškátový orech). Túto zmes postupne pridávame k maslovej pene a miešame vareškou alebo rukou, kým nevznikne kompaktné cesto.
  4. Cesto zabalíme do fólie, stlačíme na placku a necháme chladiť minimálne 1 hodinu (ideálne 2). Ak sa ponáhľame, môžeme dať na 30 minút do mrazničky.
  5. Vychladené cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary – je robievam hviezdičky.
  6. Koláčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 175 °C (horný + dolný ohrev) približne 8–9 minút.
  7. Ešte teplé koláčiky obalíme v zmesi práškového, vanilkového cukru a škorice. Položíme ich na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  8. Po vychladnutí ich odložíme do uzatvárateľnej nádoby. Na druhý deň sú ešte chutnejšie – koreniny sa krásne rozvinú.