Drobné pečivo
Maslovo-škoricové hviezdičky
Autor receptu: ellie17
Vôňa Vianoc.* Sú jednoduché, ale presne také, aké majú byť – jemné, maslové, škoricové a trošku chrumkavé. Väčšinu musím
hneď ukryť, inak nezostanú ani do druhého dňa.
|
35-40 porcií |
25 (+ odležanie cest minút príprava |
8-9 minút na 175 °C |
Postup
- Do misky dáme mäkké maslo, práškový aj trstinový cukor a vanilkový extrakt. Šľaháme metličkou alebo ručným mixérom asi 2 minúty, kým nevznikne svetlá, nadýchaná pena.
- Pridáme žĺtok a prešľaháme len krátko – len kým sa ingrediencie spoja. Dlhé miešanie by mohlo spraviť cesto hutné.
- V samostatnej miske zmiešame hladkú múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva, soľ a všetky koreniny (škoricu, badián, muškátový orech).
Túto zmes postupne pridávame k maslovej pene a miešame vareškou alebo rukou, kým nevznikne kompaktné cesto.
- Cesto zabalíme do fólie, stlačíme na placku a necháme chladiť minimálne 1 hodinu (ideálne 2). Ak sa ponáhľame, môžeme dať na 30 minút do mrazničky.
- Vychladené cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary – je robievam hviezdičky.
- Koláčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme ich v predhriatej rúre na 175 °C (horný + dolný ohrev) približne 8–9 minút.
- Ešte teplé koláčiky obalíme v zmesi práškového, vanilkového cukru a škorice.
Položíme ich na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Po vychladnutí ich odložíme do uzatvárateľnej nádoby. Na druhý deň sú ešte chutnejšie – koreniny sa krásne rozvinú.