Maslová biela špargľa s holandskou omáčkou a prosciuttom

Marek Bielčík a Karol Batrla
z reštaurácie Brasserie La Marine v Bratislave, 3. mája 2022
Maslová biela špargľa s holandskou omáčkou a prosciuttom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
40 minút
príprava

Suroviny

800 g
200 g
200 g neochutené (cornflakes)
100 g
Holandská omáčka:
100 g
3 ks
2 g
200 g
50 ml
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Špargľu očistíme a varíme v osolenej vode asi 10 minút. Vyberieme a ihneď vložíme na rozohriatu panvicu s roztopeným maslom. Krátko podusíme, dochutíme soľou a korením. Vyberieme a na maslo dáme kukuričné lupienky. Opekáme, kým nie sú bledohnedé. Necháme ich vychladnúť a potom rozdrvíme na jemný prášok.

  2. 2

    Holandská omáčka: Do kastróla dáme roztopiť maslo, pridáme bobkový list a nové korenie. Maslo dáme preč zo sporáka a necháme postáť 10 minút. Potom koreniny vyberieme.

  3. 3

    V druhom hrnci necháme zovrieť vodu na vodný kúpeľ. Dáme naň nerezovú misku, do ktorej dáme vaječné žĺtky, víno, citrónovú šťavu, soľ, korenie a šľaháme nad parou, než vznikne omáčka. Keď zhustne, ihneď odložíme zo sporáka a postupne do omáčky zašľaháme koreninami ochutené maslo (nesmie byť horúce). Na záver omáčku dochutíme podľa potreby soľou a korením.

  4. 4

    Špargľu naukladáme na tanier, polejeme omáčkou, ozdobíme prosciuttom a rozdrvenými kukuričnými lupienkami. Môžeme podávať s varenými alebo opečenými zemiakmi a blanšírovanou zelenou špargľou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia