Marinovaná červená kapusta k pečenému mäsu

pusta - fotkapusta, 26. februára 2011
Marinovaná červená kapusta k pečenému mäsu
Foto: pusta

Približne pred rokom sa mi dostal do rúk tento menej známy recep na červenú kapustu, vyskúšala som, posunula som dalším a chutil nám. Zobraziť celý popisPribližne pred rokom sa mi dostal do rúk tento menej známy recep na červenú kapustu, vyskúšala som, posunula som dalším a chutil nám. Odvtedy stále absolvuje svoje úspešné turné u nás i v zahraničí, preto som sa rozhodla s Vami o túto dobrotu podeliť

5-6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
2 ks
1 ks
1 ks
1 ks, veľká
200 ml
podľa chuti
3-4 PL
2-3 PL
1 ks
10 guličiek
5 guličiek
4 guličky
1 ks
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme aj: papierový filter na kávu, vajíčko na čaj alebo gáza Kapustu prekrojíme na polovicu, odstránime koštiaľ a vonkajšie klisty, pokrájame na jemné prúžky a dáme do misy Prilejeme vodu, šťavu z pomarančov, citrona, pridáme soľ a vetky koreniny, ocot, dobre premiešame a odložíme na 48 hodín do chladničky.Potom kapustu scedíme, zachytenú šťavu odložíme.

  2. 2

    Do suchého hrnca nasypeme cukor a za stáleho miešania urobíme svetlý karamel, ktorý podlejeme polovicou odloženej marinády, primiešame olej a po rozpustení karamelu pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme Primiešame kapustu, podlejeme zvyšnou marinádou, pridáme nastrúhané jabko a prikryté dusíme takmer do mäkka.

  3. 3

    Doladíme chuť octom, ev. cukrom, p,p. dosolíme. Výsledná chuť má byť príjemne sladko-kyselá a kapusta má zostať jemne chrumkavá, nesmie byť rozvarená. Podávame ako prílohu k pečenému mäsu, najčastejšie k pečenej husi alebo kačici, ale aj k iným divým vtákom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Kapustu hlávkovú-čerstvú som vždy robievala na karameli ( mamina škola),ale táto je fajnovo ochutená, to by som mohla aj ja skúsiť ale bez karamelu by taká nebola. Pusta, mzusí sa dať ocot, keď sú tam tie citrusy, alebo len po chuti?
1x trogar
evanaaa
A načo je ten filter? ešte - môže sa aj dlhšie marinovať, ako udávaš? Tak by sa mohla aj sterilizovať, nie?
pusta
evanaaa, ocot tam treba skôr pre peknú červanú farbu tej kapusty, hci aj chuťovo doladí. dalej najmä na vyrovnanie chuti s karanelom, mne to bolo akurát, nedochucovala som už vo finále, ale to si asi určí každý sám, podľa vlastného šmaku. filter sa použéíva pre ľahšie vyberanie korenín z marinády /vajíčko na čaj, gáza/ - osobne som nepoužila, my papáme aj s koreninami. ak správiš väčšie množstvo kapusty, prečo nie, dá sa aj sterilizovať marinovaná kapusta. ale poviem ti, je to fajnotka, u nás by na sterilizáciu nezostalo, aj keby jej bolo viac. jasne, môžeš aj dlhšie marinovať, v tom prípade ocot slúži aj ako konzervant. 48 h je minimálna doba marinovania
pivonka
Tiež robím červenú kapustu na karameli a s jablkom, teraz skúsim aj s citrusovou marinádou.
jarunka
Tto je nieco nove pre mna. Znie to dobre. Vyskusam.
pusta
pivonka, klasicky robievam ako ty -kapusta,karamel,jablko-, toto bolo niečo nové a môžem potvrdiť, že aj delikatesné
pusta
jarunka, aj pre mňa to bolo nové, ale výborné, výsledok predčil moje očakávania. až vyskúšaš, daj vedieť
kutala
Keď som dusil červenú kapustu bola stále tvrdá.Neskoro sa udusila.Biela-zelená sa udusí skorej.Čím to je? Ako na to?,aby sa skoro udusila? Ďakujem
pusta
marienka, tú soľ dávam na začiatku, teda do marinády. nenapísala som to tam zvlášť,lebo ja počítam aj soľ ako koreninu, aj v mnohých receptoch sa uvádza napr."okoreníme soľou" - ale asi bude rozumnejšie, ak to tam uvediem ešte aj osobitne. dakujem za postreh. nuž a dosolím, dochutím, dokorením ešte na záver, ak to chuť vyžaduje
pusta
kutala, neviem, či si použil čerstvú hlávkovú kapustu alebo sterilizovanú, či si ju dusil pod pokrievkou alebo bez, na akom plameni, kedy si ju podlieval vodou, kedy si pridával ocot - príčiny môžu byť rôzne
kutala
Použil som hlávkovú kapustu,podlial vodou dusil podpodkrievkov a ocot naposledy.Tak som ju robil ako bielu.Tá je v poriadku.
pusta
kutala, naozaj neviem, čo je príčina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia