Marhuľové guľky so škoricovou posýpkou
Guľky plnené marhuľami, prevoňané rumom a škoricou. Tradičný sladký obed.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Cesto: | |
| 450 g |
|
| 1 ks |
|
| 30 g |
|
| 1/2 ČL |
|
| 600 g uvarené |
|
| Náplň: | |
| 480 g (z kompótu) |
|
| 3 PL |
|
| 2 PL |
|
| 1 bal. |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| Posýpka: | |
| 80 g |
|
| 120 g |
|
| 2-3 PL |
|
| 1 ČL |
|
Postup
-
1
Príprava marhuľovej náplne: Marhule z kompótu necháme odkvapkať. Ak sú veľké, prekrojíme ich na polovice. V miske premiešame marhule s rumom, kryštálovým a vanilkovým cukrom, škoricou a citrónovou kôrou. Necháme marinovať aspoň 10 minút.
- 2
Príprava cesta: Uvarené a úplne vychladnuté zemiaky pretlačíme alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ a maslo. Prisypeme múku – najskôr iba 2/3, zvyšok postupne podľa potreby. Vypracujeme rýchlo mäkké, nelepivé cesto. Príliš dlhé miesenie robí cesto tuhé.
- 3
Cesto rozdelíme na dve časti a z každej vyvaľkáme valec hrubý asi 3–4 cm. Odkrajujeme kúsky (cca 3×3 cm) a každý kúsok jemne roztlačíme do placky. Do stredu každého kúska cesta vložíme 1/2 marhule. Cesto obalíme okolo marhule a dôkladne uzavrieme – štipkaním spojov. Sformujeme hladkú guľku v dlaniach. Položíme na pomúčenú dosku.
- 4
Do veľkého hrnca dáme dostatok vody a osolíme ju (1 ČL). Privedieme do silného varu. Vkladáme guľky opatrne, premiešame raz varechou, aby sa neprilepili na dno. Varíme na miernom vare 10–12 minút. Keď vyplávajú na hladinu, ešte ich necháme 2 minúty variť. Vyberieme sitkom.
- 5
Posýpka: Na panvici rozohrejeme maslo. Pridáme strúhanku a miešame na strednom ohni, kým nezíska zlatistú farbu. Stiahneme z ohňa, prisypeme cukor a škoricu. Premiešame.
- 6
Hotové guľky jemne obalíme v posýpke. Na tanieri dozdobíme podľa chuti cukrom. Môžeme pokvapkať aj trochou kompótovej šťavy.
Tiež knedle:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu