Marcipánovo-orechová torta s čokoládou a Amaretto fotorecept
Foto: janea
K tejto torte ma inspirovali Ola111 a Saluss, (dakujem vam:)) ja som si ju prisposobila podla nasej chuti. Upiekla som ju sestre k meninam, Zobraziť celý popisK tejto torte ma inspirovali Ola111 a Saluss, (dakujem vam:)) ja som si ju prisposobila podla nasej chuti. Upiekla som ju sestre k meninam, lebo miluje slahacku, marcipan, orechy a cokoladu. Ale ziadnu plnku, ktora obsahuje maslo. A tato dobrota mi z toho vysla.
Suroviny
10 ks |
|
180 g |
|
250 g |
|
20 g |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
600 ml |
|
2 ks |
|
4 bal. |
|
180 g pomleté |
|
6 - 8 PL (podla chuti) |
|
na potretie korpusu |
|
Zdobenie: | |
200 g |
|
100 g horká |
|
50 g |
|
40 g |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
CESTO: Preosejeme si zvlast muku a zvlast kakao. Do muky primiesame prasok do peciva. Zltka oddelime od bielok. Zltka s cukrom dobre vymiesame na kremovu hmotu. Postupne primiesame muku. Cesto dobre vypracujeme. Z bielkov a stipky soli si urobime tuhy sneh, ktory nakoniec zlahka premiesame s cestom. Cesto rozdelime na dve casti. Len do jednej casti pridame kakao. Budeme mat 1 bledy a jeden tmavy korpus. Korpusy upecieme kazdy zvlast v tortovej forme na pecenie, ktoru sme vymastili a vysypali mukou. (Ja som pouzila papier na pecenie.) Pecieme pri 180°C / cca 30-35 min. Upecene korpusy nechame vychladnut. Prerezeme ich tak, aby sme ziskali 4 korpusy.
- 2
PLNKA: Smotanu, stuzovace a vanilk.cukor vyslahame na husty krem, do ktoreho primiesame orechy. Z plnky odoberieme ca 4 PL, ktore budeme neskor potrebovat. Zvysnu plnku rozdelime na 3 casti. Prvy/spodny korpus som pokropila amarettovym likerom a potrela na hrubsie malinovou marmeladou. (Ribezlova je iste lepsia, no nemala som.) Na to natrieme 1.cast plnky a prikryjeme druhym korpusom. Natrieme marmeladu a plnku a prikryjeme tretim korpusom. Ten pokropime amarettom a znova natierame marmeladu a plnku. Stvrtym korpusom prikryjeme. Ten potrieme len marmeladou, aby sa nam marcipanovy potah potom prilepil. Obvod torty potrieme plnkou, ktoru sme si odlozili.
- 3
Posypeme dokola orechami. Marcipanovu hmotu rozmiesime s praskovym cukrom a rozvalkame medzi dvomi priesvitnymi foliami na velkost priemeru torty. Cokolady roztopime zvlast, pridala som trosku masla a mlieka. Marcipan polozime na tortu a kraje po obvode opatrne nozom obrezeme/zarovname. Mne sa to velmi nepodarilo v tom strese, v akom som piekla, tak som to zamaskovala bielou cokoladou, ktoru som rozliala prave navrch, len po kraji torty. Tmavou cokoladou som nakoniec pobehala hore-dolu po torte. (Doporucujem kvoli vzhladu ako prve polozit marcipan na tortu, poliat cokoladami a ked vychladnu, az nakoniec natriet tortu dookola so zvysnou plnkou a nakoniec posypat orechami. Je to urcite estetickejsie.:))
- 4
Na velke zdobenie nebol ani cas, len co si torta pobudla trosku v ladnicke, uz som ju supovala na stol, lebo sestra mala kazdu chvilu prist a torta bola mojim spontannym prekvapkom. Podarilo sa a vydarilo mnammm, len sa tak po nej zaprasilo. :)
- 2
Diskusia k receptu