Mangalicový chrbát so slanými egrešmi

Ján Dudáš
šéfkuchár Bistra Dobrý deň v Kežmarku, 2. augusta 2016
Mangalicový chrbát so slanými egrešmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

480 g
5 g čerstvý
50 g
70 g
500 ml
100 ml
25 g
50 g
500 g
5 g
2,5 g
150 g
Slaný sirup:
15 g
100 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Očistený chrbát z mangalice sprudka opečieme na tuku z mangalice. Počas opekania ochucujeme rozmarínom. Necháme oddýchnuť na teplom mieste asi 5 minút.

  2. 2

    Do hrnca dáme mlieko, smotanu, rozmarín a cesnak. Necháme zovrieť a za stáleho miešania sypeme polentu. Uvaríme krém a na konci pridáme maslo.

  3. 3

    Čerstvé egreše vložíme do slaného sirupu, ktorý urobíme z vody, cukru a hrubej morskej soli. Necháme lúhovať 24 hodín. Pri podávaní vsypeme do polentového krému.

  4. 4

    Repu očistíme a umyjeme. Nakrájame na tenšie plátky, osolíme okoreníme a opekáme pomaly na panvici. Na konci pridáme maslo.

Diskusia k receptu

zinnajdha
chrbát z mangalice nezoženiem, ale toto sa dá pripraviť aj z inej bravčoviny. Najviac ma zaujal krém z polenty, hoci aj s egrešami a v prílohe aj repa. Urodila sa mi taká so žlto-oranžovou kožou a je veľmi lahodná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia