Mandľovo-čokoládový koláč Julie Child s rumom

archaa - fotkaarchaa, 18. septembra 2013
Mandľovo-čokoládový koláč Julie Child s rumom
Foto: archaa

Ponúkam vám jeden recept z môjho najobľúbenejšieho filmu o Julii Child "Julie & Julia" . Podľa mňa bezkonkurenčne najlepší koláč, aký som kedy piekla. Osobne mi najviac chutil na 2 a 3 deň, vtedy sa zmenila aj konzistencia cesta, akokeby "sadlo" a celkovo to ovplyvnilo aj chuť celého koláča.

8
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
120 g
2 PL (alebo káva)
110 g
125 g
3 ks
3 ks
1 PL
50 g
6 kvapiek
70 g
Poleva:
60 g
2 PL
75-90 g
Posyp:
 na plátky a nasucho opražené

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V prvom rade budeme potrebovať okrúhlu tortovú odopínaciu formu s priemerom 20cm. Ak takú nemáte, odporúčam piecť z dvojitej dávky ingrediencií.V opačnom prípade bude koláč veľmi nízky. Používajte úplne normálnu tabuľkovú čokoládu, teda nie varovú. Tiež odporúčam ozaj použiť rum, avšak ak s tým máte problém, tak ho nahraďte kávou. Správny čokoládový koláč tohto typu nemá byť vnútri nikdy úplne prepečený. Ak ho pečiete pridlho stráca tú svoju krémovú konzistenciu.

  2. 2

    Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymastite maslom a vysypte múkou.

  3. 3

    Čokoládu rozpustite nad parou s rumom alebo kávou. Maslo vymiešajte s cukrom do peny a po jednom pridávajte žltky. Extra si vyšľahajte bielky so štipkou soli a nakoniec pridajte práškový cukor. Rozpustenú čokoládu pridajte do vyšľahaných žltkov s cukrom, pridajte mleté mandle, tretinu snehu z bielkov a striedajte jeho pridávanie s múkou, kým nevznikne dobre premiešané cesto.

  4. 4

    Ním naplníte vymastenú a vysypanú tortovú formu a dáte do rúry piecť na 25 minút.

  5. 5

    Koláč je upečený, ak sa už zvonka na tých 7-8 cm neoberá na špajlu, ktorá by mala z koláča výjsť len akoby ľahšie naolejovaná. Koláč po upečení vyberiete z formy až po 10 minútach a necháte ho 2 hodiny voľne vychladnúť. Musí byť kompletne vychladený predtým, než ho natriete.

  6. 6

    Polevu na potretie pripravíte tak, že opäť nad parou rozpustíte čokoládu s rumom alebo kávou. Potom ju stiahnete z pary a po lyžiciach zašľahávate do nej maslo. Potom celú misku vložíte do nádoby s ľadom alebo s veľmi veľmi studenou vodou, kde polevu za stáleho miešania chladíte, čím bude hustnúť.

  7. 7

    A až teraz ňou potriete celý koláč a strany ozdobíte praženými plátkami mandlí. Necháte trocha vychladnúť a hotovo!

    Mandľovo-čokoládový koláč Julie Child s rumom - obrázok 7

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
@archaa je to ten recept na Sheba cake? Videla som nedavno na youtube video s Juliou, robila prave tento kolac, tiez sa mi pacil. Ukladam si recept, ak nas chyti mlsna :)

Pridaj komentár k receptu: