Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 8. augusta 2012

Je to ten istý postup ako som robila marhuľový lekvár, len s tým rozdielom, že tu sa ríbezle a josta pasírujú. Recept som robila 20. júla tento rok.

15 - 25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
1 kg
2 kg
1,5 kg
4,2 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si: maliny, ríbezle červené, čierne a jostu.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Červené a čierne ríbezle odšťavíme, maliny a josta sa mi nedali, tie som rozdrvila ponorným mixérom a cez sitko som ich pasírovala.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na 1 l šťavy som dala 700 g cukru, občas som premiešala, aby sa cukor rozpusti. Toto som si pripravila v jeden deň a varila som na druhý deň.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varila som na dvoch kastróloch. V jednom sa mi predhrievalo, v druhom som už varila. Varila som do vtedy, kým sa v strede neurobila cestička.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som lekvár nalievala do menších pohárikov. Zatvorila viečkom a odložila do deky. V deke som ho nechala vychladnúť možno 3 -4 dni.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
@izabella , ďakujem, máš pravdu, dokonca zať mi povedal, že si z neho dali na kozľacie mäsko a bolo to výborné, asi to urobili tie rôzne chute a vône. @medulienka , ďakujem, ale nebolo to až také hrozné, pomohol mi manžel pri odšťavovaní a ja som pasírovala. @medovn ícek, súhlasím s tebou, ďakujem.
Teda, to mi trvalo, kým som prišla na to, že josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Fakt som doteraz o nej nepočula. Asi sa u nás ani nepestuje. Vlastne, tu sa nič nepestuje, lebo nič nedozreje. Tak som si vygooglila. Hlavne, že poznám ačokču, smeje sa mi manžel. Lekvárik musí byť super. Milujem vôňu malín.
@mariaklara postup stará dobrá klasika, tiež robievam ako ty,myslím postup, krásny lekvárik , musím byť vynikajúci , škoda, pramen na ríbezle vyschol , niečo podarovala priateľka,tak si v mrazáku čakajú na koláčik.
Teraz na trhu nevedia čo majú za to pýtať.
@jerica , nám ale skutočne vyschli ríbezle, alebo po 23 rokoch si svoje odslúžili, kúpili sme 3 nové - stromčekové, tak preto bola taká slabá úroda. Aj tie ríbezle - stromčeky neboli lacné, snáď sa to postupne vráti.
Ja robievam jostovo ríbezlový džem tak v pomere 1diel josty, jeden diel červených ríbezlí, pasírujem cez sito.. výsledok úžasný. Josta sa lahko rozmnožuje, stačí jednoročný konárik v auguste pichnút do zeme a už nasledujúce leto kvitne, a za pár rokov máte ker, ktorý dá aj niekolko kíl ovocia.
Ja robievam jostovo ríbezlový džem tak v pomere 1diel josty, jeden diel červených ríbezlí, pasírujem cez sito.. výsledok úžasný. Josta sa lahko rozmnožuje, stačí jednoročný konárik v auguste pichnút do zeme a už nasledujúce leto kvitne, a za pár rokov máte ker, ktorý dá aj niekolko kíl ovocia.

Pridaj komentár k receptu: