Domáce žemle

Mäkučké žemle a nátierka v jednom (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Bez mlieka, bez vajca a bez tuku. Úžasne mäkké a vláčne pečivo a výborná jarná nátierka. Skvelé na raňajky, desiatu, alebo na piknik do prírody.

6 ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si do sitka cez plátno dáme odkvapkať jogurt do chladničky. Najlepšie je nechať ho odkvapkať cez noc, ale môžete aj cez deň, ale treba rátať s tým, že to trvá niekoľko hodín. Z odkvapkaného jogurtu získame srvátku, ktorú použijeme na žemle a hustý jogurt použijeme na pomazánku.
  2. V miske najprv premiešame múku so soľou a potom pridáme trošičku ohriatu srvátku, do ktorej sme zamiešali droždie a cukor. Vypracujeme jemné, od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré pomocou trochy múky vymiesime krátko do bochníka. Cesto napokon necháme 1 hodinu kysnúť.
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a každý kúsok cesta len trochu rozťapkáme a znova zložíme tak, akoby sme uzatvárali buchtu. Toto skladanie je kvôli vzdušnosti a ľahkosti cesta. Žemle poukladáme na plech s papierom a necháme 30 minút podkysnúť.
  4. Kým žemle podkysnú pripravíme si pomazánku. Nakrájame si nadrobno natenko jarnú cibuľku a cesnak a zmiešame s odkvapkaným jogurtom a so soľou. Kľudne si pravdaže môžete dať aj kôpor, alebo iné bylinky či koreniny🙂
  5. Podkysnuté žemle natrieme vajcom a podľa chuti posypeme semienkami. Žemle pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 20 minút. Ako alternatívu môžete žemle potrieť trochou oleja.
  6. Žemle sú úžasné, cesto ľahučké, kypré a vláčne. Žemle sú mäkučké nielen v deň pečenia, ale aj na druhý deň. Sú výbornými raňajkami aj s čerstvo pripravenou pomazánkou. U nás doma sa rodinka vždy poteší!!! Prajem dobrú chuť!
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube