Makovo-tvarohový koláč

Makovo-tvarohový koláč s posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: delight

Koláč typu - viac plnky, ako cesta.

8
porcií
40 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Maslo krátko prešľaháme s cukrom, žĺtkami, rumom, postrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli. Postupne pridávame múku a vymiešame len aby sa suroviny spojili. Cesto odložíme do chladničky na minimálne hodinu (ideálne celú noc).
  2. Maková plnka: Mlieko necháme v hrnci prevrieť a následne doňho pridáme mletý mak a rozmiešame. Pridáme cukor a lekvár. Necháme vychladnúť.
  3. Tvarohová plnka: Tvaroh rozmixujeme s cukrom a žĺtkom. Jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov a hrozienka namočené v rume.
  4. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyvaľkáme do okrúhlej formy. Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a prenesieme vyvaľkané cesto, ktoré popicháme vidličkou. Na cesto položíme papier na pečenie a nejaký druh strukoviny, na zaťaženie cesta. Cesto dáme piecť na cca 15 minút. Cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí potrieme hojne lekvárom.
  5. Na lekvár následne dáme makovú a tvarohovú plnku. Vrch koláča posypeme posýpkou, ktorú pripravíme ručným vymiešaním zo všetkých surovín na posýpku.
  6. Koláč dáme piecť na cca 40 minút na 180 stupňov. Po upečení necháme poriadne vychladnúť (ak to vydržíte), následne rozkrájame a rozplývame sa nad úžasnou chuťou! :-)
  7. Dobrú chuť, priatelia...