Makovo-tvarohový koláč
Makovo-tvarohový koláč s posýpkou (fotorecept)
Autor receptu: delight
Koláč typu - viac plnky, ako cesta.
8 porcií |
40 minút príprava |
55 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Maslo krátko prešľaháme s cukrom, žĺtkami, rumom, postrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli. Postupne pridávame múku a vymiešame len aby sa suroviny spojili. Cesto odložíme do chladničky na minimálne hodinu (ideálne celú noc).
- Maková plnka: Mlieko necháme v hrnci prevrieť a následne doňho pridáme mletý mak a rozmiešame. Pridáme cukor a lekvár. Necháme vychladnúť.
- Tvarohová plnka: Tvaroh rozmixujeme s cukrom a žĺtkom. Jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov a hrozienka namočené v rume.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyvaľkáme do okrúhlej formy. Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a prenesieme vyvaľkané cesto, ktoré popicháme vidličkou. Na cesto položíme papier na pečenie a nejaký druh strukoviny, na zaťaženie cesta. Cesto dáme piecť na cca 15 minút. Cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí potrieme hojne lekvárom.
- Na lekvár následne dáme makovú a tvarohovú plnku. Vrch koláča posypeme posýpkou, ktorú pripravíme ručným vymiešaním zo všetkých surovín na posýpku.
- Koláč dáme piecť na cca 40 minút na 180 stupňov. Po upečení necháme poriadne vychladnúť (ak to vydržíte), následne rozkrájame a rozplývame sa nad úžasnou chuťou! :-)
- Dobrú chuť, priatelia...