Makovo-slivkový koláč z cesta na dukátové buchtičky fotorecept

orchidea - fotkaorchidea, 26. augusta 2011
Makovo-slivkový koláč z cesta na dukátové buchtičky (fotorecept)
Foto: orchidea

Dnes na obed boli dukátové buchtičky, pretože sa mi zdalo, že za plech ich je až-až, oddelila som časť cesta asi 1/3 a urobila Zobraziť celý popisDnes na obed boli dukátové buchtičky, pretože sa mi zdalo, že za plech ich je až-až, oddelila som časť cesta asi 1/3 a urobila som aj koláč.

Suroviny

1 kg
100 g
100 g
0,5 l
5 ks
Na plnku:




Postup

  1. 1

    Najskôr si urobím kvások z trošky vlažného mlieka, kryštálového cukru a rozmrveného čerstvého droždia. Do misky preosejem múku a cukor, pridám soľ a premiešam. Potom prilejem vykysnutý kvások, zamiešam, prilievam vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami, vlažný roztopený tuk a vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé prilejem ešte mlieko.

  2. 2

    Vypracované cesto nechám kysnúť, potom ešte premiesim a znovu nechám kysnúť. Vykysnuté cesto na doske zľahka rozvaľkám - nie na tenko, nakrájam na pásy a odkrajujem kúsky podľa veľkosti akú chcem.

    Makovo-slivkový koláč z cesta na dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Boky buchtičiek potieram olejom a ukladám vedľa seba na naolejovaný plech. Potom potriem olejom aj celý povrch buchtičiek, posypem mletými orechami a práškovým cukrom.

    Makovo-slivkový koláč z cesta na dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechám ešte podkysnúť a dám piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečiem asi 10 minút a potom teplotu znížim na 180 stupňov a dopekám asi 15 minút.

    Makovo-slivkový koláč z cesta na dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové buchtičky na tanieri prelejem vanilkovým krémom. Ja ho robím z 1 l mlieka, 2 žĺtkov, 1 vanilkového cukru, 5 PL kryštálového cukru a 1 Zlatého klasu. Všetko zmiešam a uvarím krém.

  6. 6

    Keďže cesta je veľa urobila som aj koláč. Časť cesta ( asi 1/3 z celého množstva) som vyvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy tak, aby bol vyvýšený kraj, potrela som olejom, posypala mletým makom, práškovým cukrom, pokládla som reznou stranou dole rozpolené vykôstkované slivky, posypala som ich škoricovým cukrom a práškovým cukrom. Vrch som zakryla mriežkou a potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.

    Makovo-slivkový koláč z cesta na dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... z bielkov, ktoré mi zostali, idem zajtrá upiecť trubičky plnené snehom, pozriem do mojej kuchárskej knihy, kde mám uložený recept z Varechy. Už sa na ne tešíííím.

Diskusia k receptu

danculka
Na ten koláčik mám strašnú chuť,mám rada kombináciu mak,slivky a čo sa týka buchtičiek,tak,ja tie pási dám na olejom potretý plech tesne vedľa seba a umelou stierkou/dá sa použiť,ako nôž/krížom poprekrajujem,na buchtičky akej chcem veľkosti,je to rýchlejšie a tie rezy stierkou ešte potriem olejom,ale pekné to máš a hlavne ten koláčik:))))
vavan
nááááááádherny ja s tou mriežkou stále bojujem,nejako mi to nejde ti ju máš nádhernu
pivonka
Nádherný koláč, nádherné buchtičky, vysoká štábna kultúra. Slivky nemám a mak tiež došiel :-(( Niet nad vlastnú úrodu.
tatranka
Veľmi pekný koláčik aj buchtičky.Určite aj veľmi chutný.Recept je vydarený.
evanaaa
Koláčik je suprový. A tie pásy, akpopisuje aj danculka sú tu niekde pri recepte na Duk. buchtičky znázornené - ako postupovať, aby sa nemuseli zvlášť krájať a ukladať.
orchidea
Dievčence ďakujem vám všetkým za kladné reakcie a @danculke ďakujem za dobrý nápad, určite vyskúšam.
cica2
si velmi šikovná, vykúzlila si z jedného cesta aj dukátové a aj nádherný koláč, radosť pozerať a ešte keby som mohla oboje aj ochutnať:)) Krásne fotky, vidím že ti to už ide perfektne, len tak ďalej!:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia