Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Makovo-orechový koláč s ríbezľami

pivonka - fotkapivonka, 26. júla 2020
Makovo-orechový koláč s ríbezľami
Foto: pivonka

V súťaži krásy by nevyhral, ale nech vás to nepomýli. Je to veľmi kvalitný koláč výbornej chuti, nepresladený a môžu ho jesť aj Zobraziť celý popisV súťaži krásy by nevyhral, ale nech vás to nepomýli. Je to veľmi kvalitný koláč výbornej chuti, nepresladený a môžu ho jesť aj bezlepkáči (pokiaľ si nevysypú formu múkou). Recept je z internetu.
Zdroj: internet

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
125 g
4 ks
100 g mleté
150 g mletý
1/2 bal.
Navrch:
500 g
2 PL
2 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Zomelieme mak a orechy a primiešame prášok do pečiva.

  2. 2

    Vyšľaháme zmäknuté maslo s 3/4 cukru a po jednom pridávame žĺtky. Zvyšný cukor vyšľaháme s bielkami na hustý sneh.

  3. 3

    Do žĺtkovej hmoty po častiach vmiešame sypkú zmes a sneh z bielkov.

  4. 4

    Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto do nej rovnomerne nanesieme.

  5. 5

    Ríbezle zmiešame so Zlatým klasom a cukrom. Rovnomerne rozložíme na cesto. Pečieme 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, ale každá rúra je iná, tak si to treba ustrážiť. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.

    Makovo-orechový koláč s ríbezľami - obrázok 5
  6. 6

    Ja som mala celého pol kila ríbezlí a zdalo sa mi to veľa. Rozdelila som ich na polovicu a zmiešala s polovicou Zlatého klasu a cukru ale potom som dorobila aj zbytok ríbezlí a dala všetky. Je ich hojne, ale tak je to chutné, patria tam. Ak budete piecť tento koláč a ríbezlí bude trochu menej, tiež sa nič nestane.

Diskusia k receptu

jamarlen
veru kvalitný koláčik, a iste aj sýty... treba tam aj to maslo? pýtam sa kvôli tomu, že v orechoch aj maku je dosť veľa tuku, niežeby mi nechutilo :)
haji
Pěkný recept na třený koláč, vidno, že i bez múky sa dá. O chuti nepochybuji, s radostí bych dala testovací vzoreček.
Kdo nechce dát máslo, udělá piškot. Piškotové těsto je jiné než třené. Tedy jiný recept i chuť.
pivonka
@terinka55 (26.7.2020 18:09)

Ríbezle sa urodili a mne sa už nechce veľa zavárať, tak som veľmi rada, že som objavila tento koláčik, lebo je naozaj skvelý. Je sezóna ríbezlí, pochutili sme si.
1x haji
pivonka
@haji (26.7.2020 19:54)

Ďakujem všetkým za komentáre a tebe, @Haji , zvlášť za tip na makový piškót. Už som ho na tvoju radu odporúčala. Som rada, že sa ti moj koláč páči.
1x haji
pivonka
Dievčatá, ďakujem za milé komentáre. Som rada, že sa vám moj recept páči.
1x haji
kokotava
Výborný koláč , nedostala som kúpiť ribelźe tak som použila čučoriedky a je vynikajuci. Nabudúce skúsim aj s iným ovocím lebo určite ho napečiem znova.
Dakujem za recept


pivonka
@redakcia (27.7.2020 20:06)

Som veľmi príjemne prekvapená a potešená, že ťa moj recept tak rýchlo inšpiroval k vyhotoveniu a že chutil. Dobrý nápad použiť v núdzi čučoriedky, tie sú tiež vynikajúce a my ich máme na záhradke. Iste sa recept dá obmeniť s roznym ovocím. Ďakujem za pekný komentár.
evanaaa
@pivonka , ten koláč s čučoriedkami neupiekla redakcia... :) Ale vypadá dobre, jeden aj druhý, nezáleží na ovocí, všetko drobné je dobré, a tá kombinácia s orechami musí byť výborná!
entuziast
Práve som tento zákusok dopiekla. Je výborný a chutil celej rodine. Nezohnali sme ríbezle, tak som použila maliny. Nezmiešala som ich so Zlatým Klasom, nám nevadilo, že sa maliny trochu prepadli do cesta.
Odporúčame ho.


pivonka
@entuziast (30.7.2020 20:50)

Až teraz som si všimla, že pribudol ďalší komentár a dokonca s krásnou fotkou. Rada skúšam nové recepty a s tými vydarenými sa aj rada podelím a keď ľudí osloví a upečú, uvaria a ešte sú aj spokojní, to ma veľmi poteší. Krásne sa ti upiekol a s malinami musí byť úžasný. Nech sa ti darí!
1x haji
gabi58
Možno blbá otázka, ale Zlatý klas neobsahuje lepok? Chcela by som ho upiecť pre celiatika.
pivonka
@gabi58 (12.8.2020 11:33)
Ľutujem, že som túto otázku včas nepostrehla. Pre iných celiatikov: Treba pozorne prečítať zloženie, nie všetky škrobové múčky sú rovnaké.