Ríbezľový koláč
Makovo-orechový koláč s ríbezľami
Autor receptu: pivonka
V súťaži krásy by nevyhral, ale nech vás to nepomýli. Je to veľmi kvalitný koláč výbornej chuti, nepresladený* a môžu ho jesť aj bezlepkáči (pokiaľ si nevysypú formu múkou). Recept je z
internetu.
12 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Zomelieme mak a orechy a primiešame prášok do pečiva.
- Vyšľaháme zmäknuté maslo s 3/4 cukru a po jednom pridávame žĺtky. Zvyšný cukor vyšľaháme s bielkami na hustý sneh.
- Do žĺtkovej hmoty po častiach vmiešame sypkú zmes a sneh z bielkov.
- Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto do nej rovnomerne nanesieme.
- Ríbezle zmiešame so Zlatým klasom a cukrom. Rovnomerne rozložíme na cesto. Pečieme 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, ale každá rúra je iná, tak si to treba ustrážiť. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.
- Ja som mala celého pol kila ríbezlí a zdalo sa mi to veľa. Rozdelila som ich na polovicu a zmiešala s polovicou Zlatého klasu a cukru ale potom som dorobila aj zbytok ríbezlí a dala všetky. Je ich hojne, ale tak je to chutné, patria tam. Ak budete piecť tento koláč a ríbezlí bude trochu menej, tiež sa nič nestane.