Obrátený piškótovo-makový jablčník fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 18. februára 2012
Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept)
Foto: pivonka

Možno tento recept poznáte v trošku pozmenenej podobe. V pôvodnom recepte sa mak vmiešal do jednej tretiny piškótu. Mne sa táto maková vrstva Zobraziť celý popisMožno tento recept poznáte v trošku pozmenenej podobe. V pôvodnom recepte sa mak vmiešal do jednej tretiny piškótu. Mne sa táto maková vrstva zdala dosť hutná a viac sa mi pozdáva, ak sa vmieša mak do celého piškótu.

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

2 7 dl fľaša nastrúhané naložené
1 ks
7 ks
300 g
2 dl
2 dl vlažná
300 g
0,5 vrecúško
150 g
100 g




Postup

  1. 1

    Koláč som piekla na veľkom hlbokom plechu 45x30 cm. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne do nich zašľaháme olej a vodu.

    Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku si preosejeme s PDP a vmiešame do žĺtkovej hmoty.

    Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne vmiešame.

    Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do mletého maku vmiešame 100 g cukru a spolu zamiešame do piškótu.

    Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablká si necháme na site odkvapkať a vmiešame do nich vanilkový cukor. Podľa kyslosti jabĺk môžme ešte prisladiť. Plech si vyložíme papierom na pečenie a naň uložíme vrstvu jabĺk. Na jablká rozotrieme makový piškót a dáme piecť.

    Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený piškót preklopíme na pracovnú dosku a z jablkovej vrstvy opatrne stiahneme papier.

    Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nanesieme čokoládovú polevu a po zatuhnutí pokrájame.

    Obrátený piškótovo-makový jablčník (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mataliptak
poznám tento koláčik a máme ho radi ale ty ho máš taký krásny úhladný a tá čokoláda .... super :-)
hubata
Skvelá kombinácia mak a jablká, navyše šup-šup hotový. Ukladám lebo s pomletým makom som nerobila, len s celým niečo na spôsob "lenivej ženy". Takže niekedy si to môžem aj prehodiť.
sneica
kolacik vyzera vyboorne,robievam taky len bez maku,az pride na rad tak upeciem aj s makom...:)
pivonka
Ďakujem za milé komentáre.Tiež mám recept na koláč s celým makom, ale úprimne: myslím si, že keď to makové zrniečko ostane neporušené, olej, chuť a vôňa v ňom ostanú v značnej miere uzavreté. Tak si tú trochu maku zomeliem, ako dôchodkyňa mám na to čas. Ale uiznávam, že zamestnané aj ináč vyťažené ženy si potrebujú uľahčiť a hlavne skrátiť prácu, pomôžu si, ako sa dá.
salinka
Úžasne vyzerá a určite ešte lepšie chutí. Sú tam samé dobrotky. Navyše je jednoduchý, určite ho upečiem.
bejgi
všetko čo je z maku máme radi, jednoduchý, pekný a na zjedenie :)
movin
ak nemam zavarene nastruhane jablka, mozem pouzit cerstvo nastruhane?
pivonka
Ďakujem všetkým za komentáre. @movin , určite môžeš. Nastúhaj primerané množstvo, prebytočnú šťavu zlej a vypi, je výborná :-)
vodnarka1980
krásny koláčik a chcem sa opítať pivonka na ten koláčik nemôžem postruhať cerstné jablčka ked nemám zavarené?Dakujem za odpoved.
pivonka
Ale môžeš, @vodn árka, samozrejme, že môžeš. Nastrúhaj primerané množstvo, šťavu, ktorá sa uvoľní, zlej, je skvelá na pitie. Na malý plech môžeš z polovičnej dávky. Som rada, že reaguješ na recept, ktorý už zapadá do množstva receptov na Vareche.
vareska1
mňamky mňam, takéto jednoduché koláče sú naj ... určite vyskúšame :-))
trencanka
Tento kolacik som si vybrala na vikendove pecenie. Jablka, co mame uskladnene treba konzumovat, tak vyhladavam pecenie s jablkami.
pivonka
Máš pravdu, zásoby jabĺk treba míňať, či voľne uložené, či naložené v pohároch. Vlani nebola dobrá úroda, tak máme nádej pri dvojročnom cykle, že sa tohto roku urodia, treba uvoľniť poháre. Daj vedieť, ako sa koláčik podaril.
trencanka
Kolac sa vydaril, je vyborny. Ubrala som ale tych 100g cukru co sa pridavali do maku.
Urcite upeciem opat, recept posuvam dalej rodine:))
pivonka
Som rada, že chutil a že si dala vedieť. Čo sa týka cukru - každému podľa chuti :-)
korbacik
... mňam, ten musí byť chutnučký! Robila som podobný, ale s višňami, aj to bolo dobré. Krásne rezy na fotke:)) A taký servis majú aj moji rodičia - aj zaň plus:)))
pivonka
Ďakujem, @tren čanka, @korb áčik. Je to taký nedeľný koláčik a s višňami musí byť úplne perfektný. Ja mám tiež višne veľmi rada.
brok
Narobili ste my chutky idem ho urobit uz sa tesim sme doma totižto kyseliny na sladke,tak papa
pivonka
@borek , v rozpise surovín mám uvedené, že som použila 2 7dl fľaše nastrúhaných naložených jabĺk, teda doma sterilizovaných. Ak urobíš z čerstvých jabĺk, trochu zlej šťavu, aby neboli mokré, ale množstvo ti neviem povedať, to odhadni sám. Nech sa ti koláč vydarí.
salinka
@pivonka , veľmi dobre si to vymyslela, že si mak zamiešala do piškóty. Veľmi dobrý koláčik. Možno si na budúce doprajem troška viac jabĺk a ubrala som cukru, ale určite ho budem piecť častejšie:-) Ďakujem za inšpiráciu:-)


salinka
Teraz som si všimla, že som ti pred dvoma rokmi písala, že ho určite napečiem. Tak teda som sľub dodržala, len chvíľku trvalo, kým prišiel na rad:-)
pivonka
@salinka , ja som tiež už nasľubovala, že urobím, napečiem, ale to množstvo receptov sa nestíha :-)). Hlavne, že si ho nakoniec upiekla a že ho kladne hodnotíš. Kde si ubrala cukru, v piškóte, či v jablkách? Pokiaľ v jablkách, tak to závisí aj od kyslosti a množstva jabĺk. Ale rozumiem Ti, ja tiež nemám rada presladené zákusky.
salinka
K jablkám som primiešala len vanilkový cukor a ubrala som v ceste. U nás nikto neľúbi veľmi sladké. Dokonca môj muž mrmle, keď posypem buchty, alebo koláč práškovým cukrom:-) V podstate aj keď skúšam nový recept, vždy dám menej cukru. Tento koláčik už som kedysi piekla podľa pôvodného receptu ako aj ty píšeš a tam bol mak v jednej tretine cesta. Ale tento tvoj zlepšovák sa mi veľmi páči, už ho budem robiť len podľa teba, ďakujem:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia