Makovo-mrkvový hrnčekový koláč

dasab - bez fotkydasab, 2. mája 2013
Makovo-mrkvový hrnčekový koláč
Foto: dasab

Ak mate radi sladké, ale zároveň sa snažíte stravovať zdravo a radi experimentujete, skúste tento recept. Pri jeho príprave som použila mierky podľa hrnčekového Zobraziť celý popisAk mate radi sladké, ale zároveň sa snažíte stravovať zdravo a radi experimentujete, skúste tento recept. Pri jeho príprave som použila mierky podľa hrnčekového koláča, ale postupovala podobne ako pri príprave piškóty. Suroviny si môžete samozrejme obmeniť podľa chuti a zásob v kuchyni :)

15-20 minút
príprava
30 minút
na 150-180 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1/5 hrnčeka
1/5 hrnčeka
1 hrnček
1 ks
1 čl
3 PL
1 PL
1 ks
1 čl
2-3 ks
1 hrnček alebo celý
1 hrnček
štipka
3 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Mlieko a vajíčka je lepšie vytiahnuť z chladničky vopred, aby mali pri príprave izbovú teplotu. Vajíčka rozdelíme na bielka do jednej misy a žĺtka do druhej. Všetky práškové suroviny (múku, cukor, mak, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, kokos, jemne nastrúhanú mrkvu, ľan) zmiešame so žĺtkami, pridáme mlieko, olej a pomarančový džem (môže byť aj trochu pomarančovej šťavy). Rozohrejeme si rúru na teplotu 180°C.

  2. 2

    Bielka vyšľaháme do peny, môžeme pridať štipku soli, aby bol sneh pevnejší, alebo trochu cukru. Sneh jemne vmiešame do pripraveného cesta a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme asi 30min, závisí od typu rúry, ja som piekla na elektrickej na 180°C, a asi po 10min som znížila teplotu na 150°C.

    Makovo-mrkvový hrnčekový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Ako som spomínala už v úvode, niektoré ingrediencie možno spokojne vynechať (ľan, kokos) a vyskúšať napríklad s hrozienkami alebo mletými orechmi. Komu sa nepozdáva kombinácia mrkva - mlieko (hoci v upečenom stave by s tým nemal byť problém ;) môže ho vynechať. Cukor možno taktiež použiť v celej dávke buď hnedý alebo kryštálový, ja som ho kombinovala, nakoľko s hnedým cukrom v pečení ešte nemám toľko skúseností. Múku možno tiež variovať s hrubou alebo pridať celozrnnú.

Diskusia k receptu

radulienka
Hmm, to musí byť lahôdka, makovníky mám veľmi rada a mrkváčiky tiež, v spojení to musí byť pekne šťavnaté, vyskúšam, vďaka za recept...
gabriele
@Dasab taketo kolaciky mam velmi rada...kde nie je len cukor, maslo a muka...pomarancovym dzemom ma obdarovala dcera...a prave som kupila kavomlyncek, co vraj vyborne melie mak...tak Tvoj receptik davam na cakaciu listinu :)
babidka
Mrkva a mak - este som taku kombinaciu neskusala . Musi to byt velmi chutny kolacik a preto ho urcite vyskusam :-)
Hnedeho trstinoveho cukru sa neboj - ja ho pouzivam uplne bezne vsade , kde jeho farba nevadi namiesto bieleho krystaloveho .Ak chces kvalitnejsí trstinovy cukor - skus typ "muscovado". Mne osobne vyhovuje zo vsetkych druhov najviac .
zdezda
paci sa mi tvoj kolacik , urcite dam nemlety mak:-),
fleurdelacor
Ja nemam pomarancovy dzem iba rybezlovy dal by sa aj ten pouzit? asi pojdem kupit do Lidla pomarancovy ak budu mat..
fleurdelacor
Dakujem pekne za recept nakoniec som dala marhulovy dzem lebo ten som mala doma a pridala hrozienka.. Naozaj vyborny kolacik a nerobim ho urcite posledny krat :)
aleana
Ahoj @Dasab , mohla by si upresniť gramáž mrkvy? A ešte - keď píšeš 1/5 hrnčeka, myslíš jednu pätinu alebo jednu polovicu? lebo pol hrnčeka sa píše 1/2 hrnčeka , alebo 0,5 hrnčeka...
1x staja
staja
Vyskúšala som tvoj recept a páčil sa nám. Doplnila som si tú mrkvu tak odoka, dala som 3 ks, mohlo to byť atak pol hrnčeka.


1x haji
dava
Vyskúšala som, parádny recept 👍, akurát som namiesto džemu dala dve malé strúhané jablká. Bol super šťavnatý, určite budem robiť aj častejšie 🥰




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia