Makovo-mrkvový hrnčekový koláč

Autor receptu: dasab

Ak mate radi sladké, ale zároveň sa snažíte stravovať zdravo a radi experimentujete, skúste tento recept. Pri jeho príprave som použila mierky podľa hrnčekového koláča, ale postupovala podobne ako pri príprave piškóty. Suroviny si môžete samozrejme obmeniť podľa chuti a zásob v kuchyni :)

15-20 minút
príprava
30 minút
na 150-180 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny. Mlieko a vajíčka je lepšie vytiahnuť z chladničky vopred, aby mali pri príprave izbovú teplotu. Vajíčka rozdelíme na bielka do jednej misy a žĺtka do druhej. Všetky práškové suroviny (múku, cukor, mak, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, kokos, jemne nastrúhanú mrkvu, ľan) zmiešame so žĺtkami, pridáme mlieko, olej a pomarančový džem (môže byť aj trochu pomarančovej šťavy). Rozohrejeme si rúru na teplotu 180°C.
  2. Bielka vyšľaháme do peny, môžeme pridať štipku soli, aby bol sneh pevnejší, alebo trochu cukru. Sneh jemne vmiešame do pripraveného cesta a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme asi 30min, závisí od typu rúry, ja som piekla na elektrickej na 180°C, a asi po 10min som znížila teplotu na 150°C.
  3. Ako som spomínala už v úvode, niektoré ingrediencie možno spokojne vynechať (ľan, kokos) a vyskúšať napríklad s hrozienkami alebo mletými orechmi. Komu sa nepozdáva kombinácia mrkva - mlieko (hoci v upečenom stave by s tým nemal byť problém ;) môže ho vynechať. Cukor možno taktiež použiť v celej dávke buď hnedý alebo kryštálový, ja som ho kombinovala, nakoľko s hnedým cukrom v pečení ešte nemám toľko skúseností. Múku možno tiež variovať s hrubou alebo pridať celozrnnú.