Hovädzí guláš

Maďarský guláš

Autor receptu: foorick

Nepoznám veľa ľudí, ktorí by nemali radi guláš, a práve ten maďarský je podľa mňa top. Receptov je kopec a toto je ten môj.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z mäsa poodrezávame väčšie kusy tuku a nakrájame ho na stredne veľké kocky. Do hrnca dáme roztopiť bravčovú masť. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu (nemusí byť na jemno). Množstvo cibule by sa malo rovnať mäsu na objem. Smažíme dlhšie, až kým cibuľa nezačne karamelizovať a jej farba začína byť hnedkavá.
  2. Keď je cibuľa hotová, pridáme k nej nakrájané mäso a necháme ho zatiahnuť. Pridáme červenú mletú papriku, asi tak 1,5 polievkovej lyžice, mletú rascu pol kávovej lyžičky a soľ 1 kl. Miešame, nech sa všetko spojí. Prikryjeme a na miernom ohni necháme dusiť v šťave, čo pustí mäso. Ak mäso nepustí dostatočné množstvo šťavy, málinko podlejeme vývarom alebo červeným vínom.
  3. Zatiaľ čo sa dusí mäso, nakrájame na drobno papriku, paradajky a cesnak. Feferónku necháme v celku. Všetko spolu vložíme do hrnca k mäsu a dobre zamiešame. Necháme ďalej dusiť pod pokrievkou.
  4. Zelenina sa nám rozvára a omáčka hustne. Podlievame horúcim vývarom a občas premiešame. Približne po dvoch hodinách, keď je mäso mäkké, pridáme majorán a krátko necháme prevariť. Ochutnáme a prípadne dochutíme.
  5. Guláš máme hotový. Podávame s knedľou. Môžeme ozdobiť nakrájanou cibuľou alebo feferónom. Dobrú chuť.