Foto: pusta
Tarhoňa je obľúbenou prílohou, ktorá sa najčastejšie podáva k mäsu na šťave, ale môže to byť aj samostatné jedlo, kedy sa pripravuje so zemiakmi. Zobraziť celý popisTarhoňa je obľúbenou prílohou, ktorá sa najčastejšie podáva k mäsu na šťave, ale môže to byť aj samostatné jedlo, kedy sa pripravuje so zemiakmi. Môžeme si ju pripraviť doma my sami alebo kúpiť už hotovú vpotravinárskych obchodoch. Priemyselne vyrobená tarhoňa má tvar malých guličiek a na jej prípravu stačí 4-5 minút. Vyberám recept na prípravu domácej tarhone z kuchárskej knihy pána Gundela.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
2 ks |
|
1 štipka |
|
50 ml do cesta |
|
na dusenú tarhoňu: | |
250 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
12 dl |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Z múky, vajec, soli a vody zamiesime tuhé rezancové cesto, ktoré necháme odpočinúť. Cesto postrúhame na plech a necháme usušiť v mierne teplej trúbe.
- 2
Na horúcej masti v hrnci orestujeme do zlatožlta cibuľu, pokrájanú na kocky aj s posekanou petržlenovou vňaťou. Do tohoto základu pridáme tarhoňu, zľahka ju orestujeme a zalejeme 12 dl vody, osolíme, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a pomaly dusíme v trúbe na 180 stupňoch cca 15 minút, podobne ako ryžu.
- 3
Ked je už tarhoňa úplne mäkká, vyberieme z trúby, pridáme na maličké kocky pokrájané očistené zemiaky a dusíme dalej v trúbe, kým zemiaky nezmäknú. Podávame horúce a tesne pred podávaním ešte do hotového pokrmu zamiešame trocha horúcej masti. Povrch ešte posypeme na jemno pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Na ktorej strane to pise ze sa stuha ? nemozem to nikde najst.
@pusta , v prvom bode pises :
"Z múky, vajec, soli a vody zamiesime tuhé rezancové cesto, ktoré necháme odpočinúť. Cesto postrúhame na plech a necháme usušiť v mierne teplej trúbe."
Ja som sa nepytal o duseni ale ze tarhona sa robi pretlacanim cez sito a nie struhanim, aby ti vysli male gulky nie struhance ,kde je to napisane v jeho kucharskej knihe? Lebo to je ten podstatny detail v priprave "tarhonya" ktory ti unikol .
ze sa nehanbis same klamstva uz sa necudujem ze ta vyhodili s Top receptov.
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-tarhona--u-nas-zvana--st...
to čo je odfotené na fotke k receptu: "Maďarská dusená tarhoňa podľa pána Gundela" je klasická kupovaná tarhoňa
Otvorene ti odpovedám, že nepatrím do žiadnej skupiny, ja sa škatuľkujem zásadne sama, takže mňa si ulož osobitne ako skupina jody. A keďže účelovo čítaš čo len chceš, nedá sa ti ani odpovedať tak, aby si bola spokojná. Ale, predsa sa pokúsim. Nemám nič proti tomu ako varíš, aké používaš suroviny, ani že to nie je fotografiami odprezentované ako v 5-hviezdičkovej reštaurácii. Nehaním recepty, nehaním jedlá, haním len slovnú prezentáciu, ktorá má ostatných presvedčiť, že práve toto jedlo je pravejšie ako pravé, lepšie ako najlepšie a originálnejšie ako originál. Lebo toto je tvoj piesoček a tvoj kýblik, dup, dup. Naozaj nechápeš, že akonáhle stiahneš zo svojej slovnej prezentácie tú strašnú nabubrelosť a absolútnu neomylnosť, tak prestaneme skákať do kultu osobnosti a zasa nás budú zaujímať len jedlá? Rozčuľujem ťa? To znamená, že sa máš zamyslieť... A ak mieniš mať aj naďalej pravdu pravdivejšiu ako je pravda, tak si z toho budem robiť posmech naďalej aj ja... A nemysli si, že ťa urážam, ešte sa stále krotím, lebo ma doma učili mať úctu k veku.
Chúďa pusta, zaťala som? :-DDDDDDDDDDDDDDD
Tu mas preklad Googla z madarciny , a preklada presne ako madar do slovenciny ale JASNE pan Gundel hovori , CEZ SITO. ! Rozumies cez sito .Vies co je sito? nie struhat ale cez sito tak sa robi tarhona podla Gundela.A neodpovedaj o Maklabe a kralovnej a vsetkom moznom inom , sustred sa a prepis struhanie na pretlacanie cez sito.
"Metóda:
"Prosejte múku a hniesť ho v miske s piatimi vajciami (šesť, keď sú malé)," píše Gundel. "Keď je cesto zhruba vlepila, zverte ho z misy a pokračovať hniesť to na pečenie palube až dokonale hladký. Rozdeľte sa do niekoľkých málo kusov a nechajte uschnúť málo. Chop Potom to celkom dobre s nožom. Pri dostatočne malé, aby drôt sito s širokými okami, a stlačiť cesto cez to s rukou. Čo nemôže byť vyžmýkaný prostredníctvom musí byť nasekané znova a potom stisol cez sitko. opakujte dokiaľ všetky cesto prešla.
Pusta , rozumies s i t o... nie struhadlo vies potom su take gulky nie struhance. Dakujem
"A pan Gundel sa vrti v hrobe ako ventilator."
uz vtedy si trieskala pekne "mudrosti". a ano nezmenilo sa za tie 4 roky nic, cize prognoza do buducna = nulova
niekomu sa páči, ak nie, v pohode, má možnosť si vybrať to svoje.
nikomu nebránim, ani tebe.
takto robievam tarhoňu so zemiakmi :-)
dakujem, ti za vysvetlenie a pochvalu obrázkov.