Maďarská dusená tarhoňa podľa pána Gundela
Autor receptu: pusta
Tarhoňa je obľúbenou prílohou, ktorá sa najčastejšie podáva k mäsu na šťave, ale môže to byť aj samostatné jedlo, kedy sa pripravuje so zemiakmi. Môžeme si ju pripraviť doma my sami alebo kúpiť už hotovú vpotravinárskych obchodoch. Priemyselne vyrobená tarhoňa má tvar malých guličiek a na jej prípravu stačí 4-5 minút. Vyberám recept na prípravu domácej tarhone z kuchárskej knihy pána Gundela.
4 -6 porcie |
10 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Z múky, vajec, soli a vody zamiesime tuhé rezancové cesto, ktoré necháme odpočinúť. Cesto postrúhame na plech a necháme usušiť v mierne teplej trúbe.
- Na horúcej masti v hrnci orestujeme do zlatožlta cibuľu, pokrájanú na kocky aj s posekanou petržlenovou vňaťou. Do tohoto základu pridáme tarhoňu, zľahka ju orestujeme a zalejeme 12 dl vody, osolíme, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a pomaly dusíme v trúbe na 180 stupňoch cca 15 minút, podobne ako ryžu.
- Ked je už tarhoňa úplne mäkká, vyberieme z trúby, pridáme na maličké kocky pokrájané očistené zemiaky a dusíme dalej v trúbe, kým zemiaky nezmäknú. Podávame horúce a tesne pred podávaním ešte do hotového pokrmu zamiešame trocha horúcej masti. Povrch ešte posypeme na jemno pokrájanou petržlenovou vňaťou.