Zapekané zemiaky
Lyonské zemiaky
Autor receptu: redakcia
|
4 porcie |
30 minút príprava |
50 minút na 200 °C |
Postup- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky. Zemiaky krájajme čo najtenšie – najlepšie na mandolíne, aby sa prepiekli rovnomerne a mali jemnú textúru. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na polkolieska. Rúru predhrejeme na 200 °C. Z tymianu obtrháme lístky.
- Zapekaciu misu alebo 4 menšie misky vymažeme kúskom masla. Zvyšné maslo rozpustíme v hlbokej panvici. Prisypeme cibuľu a lístky tymianu a na miernom ohni restujeme, kým cibuľa nezmäkne, ale nesmie zhnednúť. Potom pridáme cesnak
a ešte krátko opečieme.
- Na dno zapekacích misiek poukladáme plátky zemiakov, osolíme a okoreníme. Na zemiaky rozložíme vrstvu cibule. Pokračujeme vo vrstvení, posledná vrstva sú zemiaky. Polejeme zvyšným maslom
z panvice a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C približne 50 minút.
|