Šľahačková roláda
Šľahačková roláda

Luxusná roláda Brazo de Gitano fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 14. februára 2022
Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept)
Foto: kucharka

Roláda na špeciálne príležitosti. Po španielsky „brazo de gitano“ znamená cigánske rameno :-)) Veľmi obľúbený dezert.

8-10
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
120 g
120 g
2 PL
Šľahačka:
400 ml
75 g
Krém:
40 g
400 ml
2 PL
 hrudka
Navrch:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na cesto vymixujeme žĺtky s cukrom, pridáme 2 polievkové lyžice vody, múku a opatrne sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 12-15 minút. Ešte teplé upečené cesto zrolujeme do utierky a necháme vychladnúť.

    Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ pripravíme krém: Zlatý klas (alebo vanilkový puding) rozmiešame v asi 400 ml mlieka, osladíme cukrom a uvaríme hustejší puding. Ešte do teplého vmiešame hrudku masla a necháme vychladnúť.

    Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cukru a smotany vyšľaháme šľahačku. Ja, hlavne v lete, pridávam aj trochu stužovača.

    Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z rolády stiahneme utierku a naplníme ju šľahačkou. Roládu, nie utierku :-))) Zrolujeme.

    Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zrolovanú naplnenú roládu potrieme vychladnutým krémom. Posypeme kryštálovým cukrom. Ja zvyknem zmiešať biely s trstinovým.

    Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A nakoniec to najlepšie. Pocukrený povrch flambujeme pištoľou, do chrumkava.

    Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Španielska kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Luxusní, dietní a ještě flambovaná roláda, co víc si přát?! haha Další zajímavá dobrota ze Španel, díky za sdílení.
evanaaa
Dala by som si.....takže ten pudingový krém nie je náplň, ale len potretie rolády zvonku? A na roládu šľahačka, a ja, že naopak :) Aj tak sa to po zjedení pomieša:))
kukulienka71
veľmi nevšedné, úvodné foto mi pripomínalo závin alebo štrúdľu s tvarohom. A rozuzlenie bolo v bode 6:-) uložím si, bude prekvapením. Vďaka

Zaujímavé video z archívu TV Varecha