Šľahačková roláda

Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Roláda na špeciálne príležitosti.* Po španielsky „brazo de gitano“ znamená cigánske rameno :-)) Veľmi obľúbený dezert.

8-10
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto vymixujeme žĺtky s cukrom, pridáme 2 polievkové lyžice vody, múku a opatrne sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 12-15 minút. Ešte teplé upečené cesto zrolujeme do utierky a necháme vychladnúť.
  2. Zatiaľ pripravíme krém: Zlatý klas (alebo vanilkový puding) rozmiešame v asi 400 ml mlieka, osladíme cukrom a uvaríme hustejší puding. Ešte do teplého vmiešame hrudku masla a necháme vychladnúť.
  3. Z cukru a smotany vyšľaháme šľahačku. Ja, hlavne v lete, pridávam aj trochu stužovača.
  4. Z rolády stiahneme utierku a naplníme ju šľahačkou. Roládu, nie utierku :-))) Zrolujeme.
  5. Zrolovanú naplnenú roládu potrieme vychladnutým krémom. Posypeme kryštálovým cukrom. Ja zvyknem zmiešať biely s trstinovým.
  6. A nakoniec to najlepšie. Pocukrený povrch flambujeme pištoľou, do chrumkava.