Šľahačková roláda
Luxusná roláda Brazo de Gitano (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Roláda na špeciálne príležitosti.* Po španielsky „brazo de gitano“ znamená cigánske rameno :-))
Veľmi obľúbený dezert.
8-10 porcií |
20 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Na cesto vymixujeme žĺtky s cukrom, pridáme 2 polievkové lyžice vody, múku a opatrne sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 12-15 minút.
Ešte teplé upečené cesto zrolujeme do utierky a necháme vychladnúť.
- Zatiaľ pripravíme krém: Zlatý klas (alebo vanilkový puding) rozmiešame v asi 400 ml mlieka, osladíme cukrom a uvaríme hustejší puding. Ešte do teplého vmiešame hrudku masla a necháme vychladnúť.
- Z cukru a smotany vyšľaháme šľahačku. Ja, hlavne v lete, pridávam aj trochu stužovača.
- Z rolády stiahneme utierku a naplníme ju šľahačkou. Roládu, nie utierku :-))) Zrolujeme.
- Zrolovanú naplnenú roládu potrieme vychladnutým krémom. Posypeme kryštálovým cukrom. Ja zvyknem zmiešať biely s trstinovým.
- A nakoniec to najlepšie. Pocukrený povrch flambujeme pištoľou, do chrumkava.