Lososový pstruh na stredomorský spôsob fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 4. apríla 2011

Ryby sú zdravé a my ich jeme veľmi málo. Keďže sa mi podarilo v supermarkete "uloviť" 2 krásne kúsky pstruha lososového v chladenom a nie mrazenom stave a, čuduj sa svete, ani nepáchli a vyzerali celkom čerstvé, tak som sa pustila do reminiscenčného kuchtenia inšpirovaného mojimi nedávnymi potuľkami.

2-3
porcie
80 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks lososovity
1 PL ochutený (provensálske bylinky)
1 hrsť
50 g
2 ks
1 PL
 alebo citróna
  strapcové
 na ozdobenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rybky si umyjeme a očistíme. Keďže @honestka nemá rada smutné očká, odrezala som im hlavy (..:(( )

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nedá mi nepochváliť sa mojím najnovším úlovkom z Nice - použila som ho ako zmiešavaciu misku, uchvátil ma ten názov..:-)))

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske zmiešame olivový olej, ja som mala taký s provensálskymi bylinkami, môže byť hocijaký, posekáme si zmes byliniek, osolíme a okoreníme.

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Touto zmesou potrieme rybky zvnútra a necháme cca 1 hodinu v chlade odpočívať.

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opražíme si píniové oriešky na panvici nasucho, posekáme ich a zmiešame so šťavou z jedného pomaranča, strúhankou a posekanými sušenými paradajkami a bazalkovými lístkami. Trochu píniových orieškov si odložíme bokom.

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orieškovo-strúhankovou zmesou potrieme vnútro rybiek.

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch rybiek posypeme zvyšnými posekanými orieškami, hrubozrnnou soľou, drveným farebným korením a pažítkou. Podlejeme trochou vody, zakryjeme druhým plechom alebo alobalom a dáme do rúry rozohriatej na 200st.C.

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 30minútach pekáč odokryjeme, pridáme pomedzi rybky strapce cherry paradajoch a odokryté pečieme ešte asi 20 minút.

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené môžeme podávať vcelku rovno z pekáča na tanier. Ale odkedy som sa tieto Vianoce sama doma dusila kosťou z kapra, už nikdy nebudem konzumovať nevykostenú rybu. Pri pstruhoch je to veľmi ľahké -len som ho roztvorila, vcelku vybrala chrbtovú kosť, pinzetkou dovyberala zvyšné kostičky a takto otvoreného som ho ešte šupla na 4 minutky do grilu.

    Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
pekny receptik. ja som sa naucila vykostovat ryby potom ako sa dusila mamina. a bola som prekvapena ake je to lahke a aj rychlejsie ako krajanie na podkovy pri niektorych rybach (zubace, amur, atd)
@jul :díky za website, bohuzial ja som z tej skupiny, co moze vsetko zjest, zo vsetkého priberie aj napriek dietovaniu a ani len bitterness po tychto orieskoch neprisla, aby som to mohla pouzit ako odtucnovací trik. uz len behat za mojim obeznym psom pomoze...:-)))

Pridaj komentár k receptu: