Losos s pšenovým šalátom

siuuu - fotkasiuuu, 21. júna 2021
Losos s pšenovým šalátom
Foto: Siuuu

Včera sa mi podaril takýto pestrofarebný obed. V týchto takmer neznesiteľných horúčavách sa snažím pripraviť rýchle a ľahšie stráviteľné jedlá, samozrejme, musia byť aj Zobraziť celý popisVčera sa mi podaril takýto pestrofarebný obed. V týchto takmer neznesiteľných horúčavách sa snažím pripraviť rýchle a ľahšie stráviteľné jedlá, samozrejme, musia byť aj chutné. A vyšlo mi toto letné papaníčko. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/06/losos-s-psenovym-salatom.html

10 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

 čerstvý
 (sedano)
 (alebo pažítka)
 (alebo citrón - limetka)




Postup

  1. 1

    Najskôr je potrebné uvariť pšeno, ktoré potrebuje trocha vychladnúť. Pšeno 2-3x prelejeme v sitku vriacou vodou, aby stratilo horkosť, dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou (pomer pšeno - voda je 1:2 až 2,5), osolíme a uvaríme do mäkka, mne to trvalo cca 10-12 minút. Zvyšnú vodu som scedila, bolo jej minimum a pšeno som nechala čiastočne vychladnúť.

  2. 2

    Lososa robievam zvyčajne iba jednoducho - rozpálim panvicu, pridám olivový olej, vložím lososa a pečiem zo všetkých strán - najskôr a najdlhšie kožou dolu, potom obrátim a nakoniec krátko opečiem aj boky, ak sa mi zdá že je ešte nedopečený, vrátim kožou dolu a pár minút dopečiem. Je ťažko určiť čas opekania v minútach, záleží to od hrúbky lososa. Losos by mal byť zvonku pekne opečený, koža chrumkavá a vnútro šťavnaté.

  3. 3

    Medzitým ako sa mi opekal losos som do vlažného pšena pridala nadrobno pokrájanú zeleninu (mrkvu som pokrájala na malé kocky a spolu so špargľou som ju urobila v pare - využila som hrniec s variacim sa pšenom, do ktorého som vložila sitko so zeleninou a prikryla som pokrievkou). Zvyšnú zeleninu som použila čerstvú - rovnako pokrájanú na malé kúsky. Pšeno som zmiešala so zeleninou, ochutila soľou a korením a nakoniec som pridala pár kvapiek ryžového octu - pôvodne som chcela použiť citrón, ale zistila som, že sa minul. Premiešala som a hneď podávala s teplou rybkou, dekorované pažítkou, ktorú som použila aj do šalátu, rajčinkou a kvetom boráku.

Diskusia k receptu

farbuska
Veľmi chutne vyzerajúce letné jedlo. Skvelá inšpirácia. Pšeno občas používam, ale často naň aj zabudnem. Vďaka za pripomenutie.
hanis
Krásný, zdravý a lehký recept na léto....fotka také moc pěkná, láká k vyzkoušení :)
siuuu
@farbuska (21.6.2021 09:17)

Ďakujem. Presne rovnako som na tom aj ja - mám kúpených kopec zdravších alternatív ma prílohy (pšeno, bulgur, krúpy, tapioku) a spomeniem si na ne iba keď niekde vidím nejaký recept z nich - ale teraz v lete sa mi žiadajú práve tieto ľahšie stráviteľné prílohy, tak pomíňam zásoby.
haji
Svěží dílo, surovinami i vízorom. Milý recept, přesahující i leckteré profíky.
1x siuuu
siuuu
@haji (29.6.2021 18:13)

Ďakujem milá @haji za milý komentár - najčastejšie sa mi zadarí keď to vôbec neplánujem ... od profíkov mám však ďaleko - ale snažím sa ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia