Losos na bylinkách ... v alobale fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 24. decembra 2012
Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept)
Foto: gordonko

... pangasius mi ,,smrdí,, šťuku som nezohnal , zubáč boli iba filety ,tak som vyzkúšal Zobraziť celý popis... pangasius mi ,,smrdí,, šťuku som nezohnal , zubáč boli iba filety ,tak som vyzkúšal prví krát LOSOSa

15 minút
príprava
25 -30 + 15 minút
na 200 °C

Suroviny

 celým vykuchaný




Postup

  1. 1

    ...prichystané suroviny

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..LOSOSa si umyjeme , osušíme ,vnútro mu nasolíme

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme posekanú petržlenovú vnať ,posypeme rozmarýnom

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    .. a pridáme platky masla - zavrieme ... z vrchu LOSOSa osolíme ,posypeme drcenou rascou, provensálským korením

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... nachystaný alobal si potrieme olivovým olejom naň poukladáme na kolieska pokrájaný citron a nato položíme LOSOSa okorenenou stranou dole

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... vrch LOSOSa opeť osolíme ,posypeme drcenou tascou ,provensálskými bylinkami položíme striedavo plátok citrona a plátok masla.... posypeme posekanou petržlenovou vnaťou ... alobal uzavrieme a dáme do rozpálenej trúby 200°C na 25 až 30 min

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... po 30 minutách rozrežeme alobal a necháme ešte 15 min piecť

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    .... vrch popolievame výpekom ....po 15 minutách som LOSOSa obrátil a piekol ešte 5 minut

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...LOSOS a všetko ostatné je pripravené môžme zasadnúť k vianočnému stolu DOBRÚ CHUŤ .... a príjemné sviatky všetkým VARECHArom

    Losos na bylinkách ...  v alobale (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

betka11
Mňam a splnil tvoje chuťove očakávanie?Ja tiež pečiem lososa podobne len ho naložím do korenín skôr aby "prešiel" chuťami korenia
gordonko
@betka11 ....vieš čo - ani nie ,,,, nato ako je to ospevovaná ryba som čakal čosi lepšie a to provensalské korenie mitam tiež moc nesedelo - no neviem ,volakomu to pasuje niekomu už pomenej ...... mam ešte jedného LOSOSa toho si urobím ako pstruha na masle
..... deti a žena ochutnali ,ale ostali pri morskej šťuke tak mi ostala polovička LOSOSa .....skúsim znej urobiť bajakú pomazánku či čo
gordonko
@vevericka ....ani náhodou ,ale trochu máš pravdu ,že to tak vyzerá ..... ak sa dobre pamätám pstruh patrý do čelade lososovitých
betka11
@gordonko skús zvoliť iné korenie ak si vieš namiešať svoju zmes korenín alebo môžeš vyskúšať už namiešanú zmes na ryby ja som mala aj tesco,poviem podla mojej prípravy:lososa dobre poumývam osuším papierovou utierkou,ponakrajujem - urobím zárezy po kosti do hĺbky asi 2 - 3mm pokvapem dobre citrónom,posypem korením a posekanou petržlenovou vňaťou a pokvapať - jemne poliať olejom,to isté aj vo vnútri v bruchu.Uložím na plech alebo vhodnej nádoby prikryjem fóliou a necham 4 -5 hod.marinovať,ak máš čas nalož už večer a odlož do chladu.Pred pečením:zapnem rúru na 200°C,keď je vyhriata dám na druhý plech trochu oleja šupnem do rúry zohriať a na to potom vložím pripraveného lososa pečiem podla velkosti 20 -30min.Takto pečiem ja ak máš chuť vyskúšaj,dúfam že ti zachutí. Pekný sviatočný deň.
slavka2012
@godonko pokial ide o chut lososa, podla mna je najlepsi uplne prirodzeny, bez korenia, iba pokvapkany citronovou stavou. Ja tak pripravujem steaky z lososa - iba ich posolim hrubozrnnou solou, oprazim na oleji kde som predtym osmazila 2 rozkrojene struciky cesnaku a podavam v lete s cerstvym salatom a v zime s varenou zeleninou -brokolicou, karotkou, karfiolom. Celeho lososika som si kupila iba raz a nebol v dobrej kvalite, maso malo silny rybi pach, zrejme v dosledku nespravneho skladovania. Z byliniek sa k lososovi najlepsie hodi kôpor.
zuzik01
Recept fajn ale na lososa sa to nepodoba - skôr na pstruha ;-)
gordonko
@zuzik01 ... zdanie klame ,túto rybu som horko-ťažko dostal na plech.... pstruh tak velký nenarastie ...iba jemu podobný ,,LIPEŇ ....česky LIPAN ,, dorastá takejto veľkosti ( nabudúce odfotim aj vignetku s označením )
gordonko
@betka11 ...priznám sa , bál som sa či mu 25 min. v trúbe postačí .... ten druhý LOSOS je menší a bude iba osolený ,na masle a s petržlenovou vnaťkou
viera1
@gordonko mala som pstruha jazerného 67 cm a vyfiletovala som z neho 1,2 kg filiet.Je rozdiel kúpiť a chytiť pstruha.Dúhový býva tak do 50 cm,ale jazerné už boli aj kapitálne 140 cm.
radox1
v tomto pripade sa jedna o lososa strieborneho.
radox1
a este jedna rada.vela citronu rybe skodi, lebo posobi na nu ako kyselina a maso vysusuje.
salinka
Mne sa ta tvoja rybka velmi prihovara a je mi jedno, ci je to losos, alebo pstruh:-) Ja mozem vsetko, okrem pana gasiusa:-)))
gordonko
@salinka ...aj Tebe pangasius smrdí ???? .... ja ryby moc nemusim,ale nebojim sa ich , ale nič horšie od pangasiusa som nemal ( z ryb )
viera1
@gordonko nech ma všetci ukameňujú,ale napíšem svoj názor.Môj muž bol vášnivý rybár,žila som s ním takmer 40 rokov a o rybách a ich príprave niečo viem.Neviem akého a kde si pangasia kúpil,ale posledné 3 roky sme ho mali na vianočnom stole a nemal chybu.Debatovali sme o tomto negatívnom postoji,ktorý sa šíri na internete a mali sme len pár vysvetlení,kedy mohol byť zlý:nesprávne skladovanie (rozmrazený a znovu zmrazený),po záruke a nesprávna technológia prípravy.Napr.pstruh po troch mesiacoch v mrazničke zošedne a chytí pachuť starej ryby.Každý,kto nemá skúsenosti s prípravou ryby, by mal začať s najjednoduchším spôsobom t.j.soľ,pár kvapiek citrónu a maslo.Nechápem,že si niekto kúpi rybu a potom ju hodiny kúpe v mlieku,lebo mu "smrdí" rybacina.Keď mu to smrdí,nech si rybu nekupuje!A bylinky v rybách,to je už vyšší level-veľmi ľahko rybu pokazíte,lebo napr. lipeň tymiánový (ako napovedá už jeho názov)vonia po tymiáne a je fakt,že okrem soli a citrónu nepotrebuje nič,aby si si ho vychutnal.
salinka
Ja milujem vsetky druhy ryb, jedavala som aj pangasa, ale zarazala ma jeho nizka cena, vzhladom na jeho masko bez kosti. Tak som sa o to zacala zaujimat a docitala som sa, ze sa k nam privazaju z azijskej oblati, teda len mrazene. Obsahuju vysoky podiel vody, teda v prepocte: svalovina/Eur, su nakoniec drahe a co je najhorsie, pri opakovanych testoch sa zistili kontaminovane latky, polyfosfaty a mikroorganizmy....Tak, ale som sa rozpisala. Cize, uz ho nelubim:-(
salinka
No nech uz je ako chce, raz sa nam podarilo kupit pangasiusa, ktory chutil "po plesni". Napriek mojej snahe dobre ho pripravit(mala som hosti), to bolo fiasko. Od vtedy mam k nemu averziu. Je to vec nazoru:-)
2010
Ja som mal nedavno lososa co bol umelo vypestovany a chutil ako blato, tak isto sme mali vcera cerstveho basa = pangasa diveho rano chyteneho a bol fantasticky. Je este jeden problem ze nie je uplne presna norma na sumcovite ryby z azie a pod menom Basa (Pangasius bocourti) sa casto predavaju lacnejsie menej kvalitne ryby umelo pestovane ako Swai a Tra .
viera1
Môj bol Pangasius hypophthalmus - Lidl 500 gr.
marsis
Losos je u nás už 10 rokov vianočná ryba. Robíme ho na pekáči v rúre a máme dva obľúbené recepty. Tohtoročný bol naplnený veľkou kyticou sekanej petržlenovej vňate s kúskom masla. Zvonka bol potrený zmesou vytvorenou z 3 lyžíc olivového oleja, 50 gramov posekaných orechov, 1 treného väčšieho strúčika cesnaku, 5 lyžíc šalviovej vňate a 2 lyžíc medu. Samozrejme bol osolený. Piekol sa 20 minút, posypali sme ho strúhaným parmezánom a ešte 5 minút piekli.
Citrón sa podával ako príloha (ako ku každej rybe na plátky alebo mesiačiky). Tento recept odporúčam vyskúšať, je ozaj výborný. Pangasa sme u nás v rodine už odpísali, hoci ryby máme radi a často:)
gordonko
@marsis ....škoda ,že si tento recept nepridala skorej .....urobil by som podla neho...páči sa mi ...Tvoj príspevok som skopíroval a pridal do mojho klubu ,,OSVEDČENE RECEPTY ,, budem rád ak pridáš aj ten druhý recept ..... vdaka
2010
@viera1 no tvoj pangas je ta lacna verzia vola sa tu Swai.
Som mimo civilizacie tu si ludia vyzuvaju boty - sandale ked idu do samosky. Ked sa vratim tak pridam ako tu robia tu rybu bez chute.
Ono je to asi daco take kdo nema rad ryby a za kazdu cenu by ich chcel jest a kazda citit rybou asi ako pre mna nemam rad baraninu a co by som snou postvaral aby nebola citit , no asi najlepsie nekupit.
2010
Este jedna poznamka , dobra diva ryba je draha , a malokdo je pripraveny platit taku cenu , a preto su nahrazky ako umelo chovane kapre, pangase, losos, pstruh atd.. vacsina nema vela chutovo spolocne s originalom .
slavka2012
Uplne s tebou suhlasim. Obavam s vsak, ze na Slovensku ani ten, kto je pripraveny pripadne za divu rybu zaplatit sa k nej jednoducho nedostane. Pretoze u nas aj umelo vychovany losos z Norska je predavany ako luxusny tovar a predrazeny. A rozne mrazene file su casto tiez dost nechutne. Ja pangasa nekupujem, videla som dokumentarny film o jeho chove v Mekongu, a ten, co sa dovaza k nam, je najcastejsie prave z Vietnamu.
evusik
ja som raz kúpila celého lososa, krásny bol, len sa mi zdal akýsi lacný... až potom som zistila, že to nebol lovený, divý losos ale chovaný... nám ale chutil, podľa mňa bol veľmi dobrý, možno aj preto, že nebol mrazený ale len zachladený a my sme ho hneď za čerstva zjedli...
čo sa týka pangasiusa, je pravda že propaganda (aj tá negatívna) je jedna vec a vlastná skúsenosť druhá... ja pangasiusa nekupujem z jediného dôvodu... má veľmi vysoký obsah vody, raz mal náš pes dietu tak som mu kúpila pangasiusa a celý balík som dala do vriacej vody, že ho len tak obvarím, že ako si náš psík pochutná :-) voda vzkypela, zostala zakalená - biela a ja som v nej začala hľadať pangasa - márne, nič som nenašla, vodu som preliala cez sítko a tam mi ostali len také biele šlaminy ako keby som varila bielko - skrátka som nejakých pár Eúr vyliala do výlevky, doslova.... preto už pangasa nekupujem, nebudem platiť za vodu....
ale minule som robila tresku a smrdela - ono je to asi ako zo všetkými potravinami, záleží aj na skladovaní a u rýb skutočne platí, že čerstvá je najlepšia.... my máme každý rok na Vianoce čerstvého kapra a to je iné papaníčko... a tohto roku sa obzvlášť vydaril :-)
evusik
@gordonko ryby milujem a takto jednoducho pripravené sú najlepšie, ja používam len soľ, bylinky a citrón... myslím si, že čerstvá ryba nič iné ani nepotrebuje.... u tých mrazených sa už skôr môže používať trochu viac korenia, ale to je len môj názor, samozrejme každý si musí ochutiť tak, aby to jemu chutilo....
tatranocka
@2010 kapre a pstruhy predávané na našom trhu sú všetky umelo odchované (je jedno,či sú živé alebo chladené) a mala som možnosť vidieť a ovoňať krmivo.Myslím si,že väčšina ľudí,ktorí si to kupujú,dobrú rybu ešte nejedla.Čo už,keď sme suchozemci a nie sme absolventi tovaroznalectva.
askadaniela
Najlepšie asi bude mať muža alebo v rodine rybára - samozrejme úspešného :-).
gordonko
@askadaniela ...never tomu ...roky som bol rybárom ,80 cm kapra som dal svokrovy ,lebo kapra nemusím, inokedy som radšej vymenil kapra za karasou lebo mam super recept na rybaciu tresku .... ale čo sa kvality vôd týká unás to už tiež stojí za ho..... Robili laboratorné skúšky z bahna rieky NITRA a aj z pečienky divokej kačice - našli sa stopi arzenu a iných škodlivin..... kúpal som sa v rieke NITRA ked som vyšiel z vody mal som na sebe hnedé bodky... bolo to niečo z ropy olej či také niečo.......
Starý rybáry vyprávali o časoch ked v rieke bolo množstvo rýb aj takých čo tu dnes už nežijú a vode priezračnej až na dno.
2010
@tatranocka , alebo sa odstahovat na koniec sveta kde stale staci kusok chleba a vydlicka , ani udicu netreba na dive ryby :-)


tatranocka
@2010 krásny obrázok.Toto je už pre mňa skôr pastva pre oči ako žalúdok.Bolo by mi to ľúto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia