Lorrainský koláč na slovenský spôsob

Vlado Morochovič
executive chef spoločnosti Sodexo Slovakia, 7. mája 2013
Lorrainský koláč na slovenský spôsob
Foto: Ľuboš Pilc
5
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
150 g
1 ks
podľa potreby
Plnka:
500 g
500 g parmezánového typu
5 ks
150 ml
0,5 l
0,5 zväzku
1 ks




Postup

  1. 1

    Zamiesime cesto, vytvarujeme do guľatej formy, zabalíme do alobalu a vložíme do chladničky na 2–3 hodiny. Cesto rozvaľkáme do šírky asi 22 cm. Vyložíme ním maslom vymastenú a strúhankou obsypanú formu na pečenie. Povrch cesta popicháme vidličkou a krátko necháme zapiecť pri teplote 200 ºC. Zapekáme približne 12 – 14 minút, potom necháme vychladnúť. Slaninu nakrájame na kocky, ľahko opečieme na panvici a položíme na koláč.

  2. 2

    Vajcia vymiešame so smotanou. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Túto zmes vylejeme na koláč a na vrch nasypeme na kocky nakrájaný alebo strúhaný syr. Takto pripravený koláč dopečieme pri teplote 200 ºC 30 minút. Podávame teplé so zeleným šalátom.

  3. 3

    Koláč ešte necháme vydýchať asi 20 minút, aby sa dal dobre krájať. Prácu si ešte možno urýchliť kúpou mrazeného cesta, ktoré dostať v každom hypermarkete.

Diskusia k receptu

parles
Slané koláče francouzského typu mám moc rád! Ale takovýto bohatýrský si dovedu jen těžko představit. Není to trochu moc - půl kila slaniny a půl kila sýra parmazánského typu na jeden koláč? Navíc, jestli to tam opravdu všechno patří, tak takováto plnka vyjde na nějakých 400 Kč, což u Vás je asi 16 Eur.
vlad333
pre parles: prave som ho dokoncil, len som si to trosku prisposobil, dal som len cca. 300g slaniny (2eur) a asi 350g obycajneho eidamu (asi 1,5 eur) a je vyborny...da sa to aj takto ekonomicky ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia