Lorrainský koláč na slovenský spôsob

Autor receptu: redakcia

5
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zamiesime cesto, vytvarujeme do guľatej formy, zabalíme do alobalu a vložíme do chladničky na 2–3 hodiny. Cesto rozvaľkáme do šírky asi 22 cm. Vyložíme ním maslom vymastenú a strúhankou obsypanú formu na pečenie. Povrch cesta popicháme vidličkou a krátko necháme zapiecť pri teplote 200 ºC. Zapekáme približne 12 – 14 minút, potom necháme vychladnúť. Slaninu nakrájame na kocky, ľahko opečieme na panvici a položíme na koláč.
  2. Vajcia vymiešame so smotanou. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Túto zmes vylejeme na koláč a na vrch nasypeme na kocky nakrájaný alebo strúhaný syr. Takto pripravený koláč dopečieme pri teplote 200 ºC 30 minút. Podávame teplé so zeleným šalátom.
  3. Koláč ešte necháme vydýchať asi 20 minút, aby sa dal dobre krájať. Prácu si ešte možno urýchliť kúpou mrazeného cesta, ktoré dostať v každom hypermarkete.