Foto: zabiatko66
Určite každý pozná šošovicový prívarok. U nás na Liptove sa varí takto:
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľku očistíme a na masti udusíme do sklovita. Do hrnca dáme premytú šošovicu, zalejeme vodou a dáme variť. Pridáme soľ, bobkový list. Varíme do polomäkka. Zemiaky ošúpeme umyjeme a pokrájame na kocky, cesnak očistíme a pretlačíme, primiešame k udusenej cibuľke. Do šošovice pridáme zemiaky, cibuľku s cesnakom, pridáme čierne korenie, vegetu a dochutíme. Ak máme môžeme pridať aj 1/2 kocky masoxu. Varíme dovtedty pokiaľ nie sú zemiačky a šošovica úplne mäkké. Na koniec si v 1/4 smotany rozmiešame 1-2 čajové lyžičky hl. múky a zamiešame do šošovice. Ostatnú smotanu prilejeme do šošovice. Zľahka miešame až do varu. Potom pridáme trošku kryštálového cukru a vyžmýkame šťavu z 1 citóna. Necháme trošku prevrieť a odstavíme. Na panvici si urobíme volské oko alebo opečieme slaninku a klobásku. Môžeme papať. Dobrú chuť!
No mrzí ma, že už nedávam recepty na varechu, nejak mi to časovo nevychádza, mám dosť veľa práce v robote a k tomu sme ešte kúpili jednu záhradku, tak sa mám čo obracať, teraz pred jeseňou treba obidve zíáhrady pripraviť na zimný odpočinok.
Aby ste si mohli recept uložiť do svojej kuchárskej knihy (KK), musíte byť prihlásená na Varecha.sk. Potom pri názve receptu kliknite na ULOŽ DO KK (ikonka so srdiečkom). Vo svojej KK si môžete vytvoriť ľubovoľné kategórie (ikonka VYTVOR NOVÚ KATEGÓRIU), do ktorých si môžete recepty ukladať.