Liptovský šošovicový prívarok

Autor receptu: zabiatko66

Určite každý pozná šošovicový prívarok. U nás na Liptove sa varí takto:

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľku očistíme a na masti udusíme do sklovita. Do hrnca dáme premytú šošovicu, zalejeme vodou a dáme variť. Pridáme soľ, bobkový list. Varíme do polomäkka. Zemiaky ošúpeme umyjeme a pokrájame na kocky, cesnak očistíme a pretlačíme, primiešame k udusenej cibuľke. Do šošovice pridáme zemiaky, cibuľku s cesnakom, pridáme čierne korenie, vegetu a dochutíme. Ak máme môžeme pridať aj 1/2 kocky masoxu. Varíme dovtedty pokiaľ nie sú zemiačky a šošovica úplne mäkké. Na koniec si v 1/4 smotany rozmiešame 1-2 čajové lyžičky hl. múky a zamiešame do šošovice. Ostatnú smotanu prilejeme do šošovice. Zľahka miešame až do varu. Potom pridáme trošku kryštálového cukru a vyžmýkame šťavu z 1 citóna. Necháme trošku prevrieť a odstavíme. Na panvici si urobíme volské oko alebo opečieme slaninku a klobásku. Môžeme papať. Dobrú chuť!