Liptovské zemiakové „šialence“

Marek Pethő
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 5. septembra 2013
Liptovské zemiakové „šialence“
Foto: Robert Hüttner
6
porcií
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
150 g
200 g
1 ks




Postup

  1. 1


    Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno a na masti opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky, najemno postrúhame. Očistíme cesnak, prelisujeme. Zmiešame zemiaky, cibuľu aj s masťou, cesnak, majorán, korenie a soľ.

  2. 2


    Pridáme krúpy, vajce a podľa potreby môžeme zahustiť múkou, zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky. Bôčik opečieme a pomelieme.

  3. 3


    Zmes naplníme do čriev podľa svojho uváženia. Na konci je lepšie črevo zaviazať na uzlík. Varíme v mierne osolenej vode asi 10 minút, po vybratí necháme vychladnúť. Šialence opečieme na panvici alebo v rúre na masti dozlatista. Podávame s chlebom.

Diskusia k receptu

izabella929
šialence? a nevolajú sa to dropy? mala som jedného kamaráta z Liptova a ten mi o tých dropoch rozprával..vraj je to výborné jedlo..vyzerá to , ako naše jaternice...toeto liptovské sa však plnia zemiakmi...vyzerá to super.-)
concord
A varia to aj Cigáni. Je to ich sviatočné jedlo a volajú to tuším gója.
izabella929
@betrisorka..aha ,,,takže mi to nie len zle povedal,ale ešte aj špatne pomenoval..jaj, nuž ďakujem pekne, že si ma opravila,,,aspoň teraz viem, ako sa to presne volá..ha kde by som ja zohnala barenie črevá...nikde...ale chuť si dokážem predstaviť..
smejkad
neviem ci droby robia spoluobcania, ja som ich jedla v beznej rodine, boli ciste zemiakove, bez masa a skutocne vynikajuce
a robia ich do bravcovych criev :-)
huck
aj mna by zaujimalo, ci musia byt krupy uvarene... Logika sice hovori, ze ano, ale zicher je gulomet! :)
používateľ nemá avatar
mb
mb
vyborne jedlo, vola sa to aj liptovske droby, aj ciganska goja. variacii je viac. ked idem okolo Dechtarov, vzdy si necham zabalit jedny domov :)
helica
keď som sa dozvedela, že je to slávnostné jedlo našich spoluobčanov, rovno som stratila chuť.
leomax
@helica , podľa Tvojho profilu máš srdce otvorené pre všetkých ľudí dobrej vôle. Vôbec sa to nezakladá na pravde. Tvoja poznámka na našich spoluobčanov je hodná desaťročného decka. Nie som "spoluobčan", ale niektorých poznám aj z práce a ver, alebo never, sú to normálni spoluobčania, od ktorých by si si mohla možno aj Ty zobrať príklad!
evanaaa
Tak toto by som si dala....už to varili aj v relácii Nebíčko v papuľke s J.Žídekom a aj vtedy som na ne mala chuť, tam to bola gója, len so zemiakov ale mám dojem, že sa plnia aj krupicou......Každý ale mäso nedáva, ale s ním sú asi chutnejšie tie droby-gója.
ajay
Volali sme ich Liptovske droby a mozu sa robit aj bez bocika. Vyrastala som na nich ale bez masa. Na Liptove to bola specialita.
havino
pukače, pukače, toto slovo ked zaznelo u susedov, vedela celá dedina, že sa budú variť, piecť. Droby, gója, roky ich robím, aj teraz mám v mrazničke, dávam škvarky, pomeliem, na zahustenie pár lyžíc strúhanky, plním do pol črievka, objem sa varením zdvojnásobí, plním do hovädzých aj bravčových črievok. Uvarené, obvarené skôr, do ružova upečené, s kyslou kapustou zajedáme, chuťovka. Tu je dobrý recept od @enerrgizer
 varecha.pravda.sk/recepty/goja-fotorecept/8273-recept.htm...
pachola
Bobroveckým drobom / pre tieto božské droby nás volajú drobári/ sa to veru nevyrovná... žiadne krúpy, zemiaky/švábka/ mletá , namiesto majoránky kružment/druh mäty/ po uvarení opiecť na masti na plechu do chrumkava...už sa kope švábka , teším sa,že zasa navaríme drobov aspoň 100 metrov
julica
Aj ja súhlasím s @Leomax , príspevok helice jasne ilustruje, prečo to vyzerá, tak ako vyzerá. je to veľmi smutné. Ináč droby, šialence či goja je super jedlo, výborné aj na gril. mňam
havino
@pachola , no konečne niekto, kto do nich dáva ten druh mäty, čo si napísala, idem ho mrknúť na nete. Ja ju mám sušenú, dostala som plnú fľašu a šetrím ju viac menej do nich len a dám aj majoránku,ale presne bez tejto mäty by som ich nemala, ako som ich bola zvyknutá jesť, tá im dá tu chuť, bez nej nie sú droby, drobami, plus škvarky, musia byť. Tú mätu, domáca, čo robila tieto zemiakové jaternice, jediná u nás v dedine nazývala balšan, je to druh mäty.
paludzan
to nie je ciganske jedlo , je to blbost co tam niekto napisal
evanaaa
Aký je originál názov presne neviem, ale asi tá gója, a preto je to pôvodne jedlo rómskeho, presnejšie cigánskeho pôvodu, to pre neveriaceho @paludzan - a. Nie je to blbosť......
pachola
cigánske jedlo,je tá spomínaná gója, liptovské / pravé bobrovecké /DROBY sú originál, žiadna ryže,krúpy /také robia v okolitých dedinách ... robím ich pekných pár rokov...
slavicek
izabella - nie dropy,ale droby a šialence sú šialence a pachola má pravdu a cigáni nech si robia čo chcú
jojo11111
Ja s tým docela dosť roboty a pokiaľ viem tak ich vyrába a dodáva do vybraných obchodov a treštaurácií asi len táto spoločnosť Liptovská potravinárska spoločnost, s.r.o., » www.liptovskedroby.sk/....
Chutia rovnako ako robené doma a za celkom dobrú cenu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia