Liptovské Paratha fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 30. októbra 2012
Liptovské Paratha (fotorecept)
Foto: tiginko

K tomuto nápadu ma inšpirovala @Michsamant s jej Aloo Paratha - http://varecha.pravda.sk/recepty/aloo-paratha-fotorecept/9238-recept.html .Dala som si tento recept dokopy s mojimi obľúbenými švábovníkmi a tak Zobraziť celý popisK tomuto nápadu ma inšpirovala @Michsamant s jej Aloo Paratha - http://varecha.pravda.sk/recepty/aloo-paratha-fotorecept/9238-recept.html .Dala som si tento recept dokopy s mojimi obľúbenými švábovníkmi a tak vzniklo toto chutné indicko-slovenské priateľstvo.

Suroviny

1 a pol pohára =250ml
2 lyžice rozpustené
trocha
1/4 lyžičky
cca 200 ml
Náplň:
2 ks varené menšie
100 g
1 ks stredne veľká
1/4 lyžičky
1/4 lyžičky




Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na troche masti takmer do hneda. Necháme vychladnúť.

    Liptovské Paratha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z múky, vychladnutého roztopeného masla, rasce, soli a vody vypracujeme hladké cesto, ako hovorí Miška elastické a nelepivé - vody musíme pridávať postupne toľko, aby nebolo priveľmi riedke, ale aby sa s ním dobre pracovalo. Necháme cca 1/2 hod odpočívať.

    Liptovské Paratha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na náplň zmiešame najemno postrúhané zemiaky, bryndzu, cibuľu, koreniny. So soľou opatrne, bryndza je slaná.

    Liptovské Paratha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta vytvoríme 5-6 guličiek a k nim 5-6 guličiek náplne, podľa toho, aké veľké chceme placky.

    Liptovské Paratha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvaľkáme do kruhu o hrúbke cesta cca 1/2cm a zabalíme do nej bryndzovú guľku. Jemne a s citom, aby sa cesto neroztrhalo, rozvaľkáme na 1/2cm placku. Nebojte sa, ide to fajn. Placky opečieme pár minút z každej strany na dobre rozpálenej odolnej suchej panvici, pri pečení plameň zmiernime.

    Liptovské Paratha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové placky trochu potrieme masťou. My sme ich jedli k výbornej Talianskej šošovici od @Egreska - http://varecha.pravda.sk/recepty/sosovica-so-zeleninou-po-taliansky-fotorecept/12573-recept.html s opečeným tofu, marinovaným v Gyrosovo-sójovo-cesnakovej marináde

    Liptovské Paratha (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

lusinkab
super receptik :-) tie placky som skusala aj ja a boli vynikajuce,takze ukladam si aj tento tvoj receptik :-)
vierutt
Parádne placky! Pred chvíľou som pozerala @jericinu francúzsku cibuľu a hneď ma napadla kombinácia. A je tu zajtrajší obed!
danielas
Nielenže si výborne" pospájala" naše a indické chute, ale si to aj krásne okomentovala. Receptík zakladám,tiež radi ochutnáme.
Máš krásnu varešku @tiginko :-)
tiginko
ďakujem @danielas , varešku som si kúpila na Dnoch zelá v Stupave, hneď som sa do nej zaľúbila, keď som ju zbadala :-)
babidka
Tie aloo paratha su moje najoblubenejsie placky /hned po zemiakovych loksiach/ a tak si ma tymto receptom potesila :-) To bude mnamka !
hubata
Perfektné, toto sa u nás nevarilo na Záhorí. Prekvapuje ma že do cesta nejdú zemiaky, ale zrejme stačia v plnke. Už aj to ukladám a vyskúšam k nejakej kyslej polievke. @Tiginko chválim aj pekný popis a komentár a aj foto aj keď z mobilu je čitateľné. Vďaka za receptík.
tiginko
priznám sa, že by som prijala ešte trošku bryndzovejšiu príchuť placiek, možno vyskúšam zmeniť pomer zemiakov a bryndze. Celkovo nie je dobré pridať viac plnky, aby sa zmestila do cesta :-). Prezradím Vám fintu mojej mamy, ktorej švábovníky nemali konkurenciu možno aj preto, že vždy nechala bryndzu dobre uležať, podľa nej mala už "pochodovať". Dostala takú výraznejšiu, pikantejšiu príchuť. Ja som na toto zatiaľ nemala odvahu, ale je fakt že tým pádom nikdy nedosiahnem tú nezameniteľnú chuť. Inak všetky ste ma veľmi potešili vašimi uznanlivými komentármi. Vôbec nie je ťažké ich urobiť, odporúčam vyskúšať :-)
nela88
vyskúšané, fantastické, kto nevyskúša, nevie o čo prichádza, mňaaaaaaaaam
danielas
tiež mi tento recept chodil po ume...dnes vyskúšaný, suuuper, budeme skoro opakovať,ďakujem zaň @tiginko
lakocinka
Aj my sme ich dnes s chuťou radosťou pojedli, výborný a nápaditý receptík
tiginko
ja som zistila, že nemám kedy opakovať recepty @danielas , ešte ich mám tak veľa nevyskúšaných :-)...teší ma, že chutia
jozefj
TIGINKO tento recept je fajn ale čo ma spoločne s Liptovom??
angast
Šak co nevíš ? Bratislavané majú na Liptove chalupy a tam to vará.
tiginko
@jozefj po prvé preto, lebo mne sa bryndza spája s Liptovom, po druhé preto, lebo... @angast chcela by som mať na mojom milovanom Liptove chalupu, veľmi :-)
jozefj
Ďakujem za jasnu odpoveď.Ak sa smiem opýtať Vy ste Liptáčka?
tiginko
korene mám na Liptove, rodina môjho otca žila v Nemeckej (teraz Partizánskej) Ľupči, dosť času som strávila v detstve a v mladosti na liptovských holiach
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
@Tiginko dnes som našla tento recept a robila som ich. Boli vynikajúce. Vďaka za recept.
tiginko
@goe mám fakt radosť, že niekto vytiahol a vyskúšal jednu z mojich prvotín na Vareche a že mala úspech. Už som robila viac Miškiných placiek paratha, s rôznymi plnkami, jedna lepšia než druhá. A nie sú náročné na prípravu, to je dosť dôležité :-)