Liptovské Paratha (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

K tomuto nápadu ma inšpirovala @Michsamant s jej Aloo Paratha - http://varecha.pravda.sk/recepty/aloo-paratha-fotorecept/9238-recept.html .Dala som si tento recept dokopy s mojimi obľúbenými švábovníkmi a tak vzniklo toto chutné indicko-slovenské priateľstvo.

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na troche masti takmer do hneda. Necháme vychladnúť.
  2. Z múky, vychladnutého roztopeného masla, rasce, soli a vody vypracujeme hladké cesto, ako hovorí Miška elastické a nelepivé - vody musíme pridávať postupne toľko, aby nebolo priveľmi riedke, ale aby sa s ním dobre pracovalo. Necháme cca 1/2 hod odpočívať.
  3. Na náplň zmiešame najemno postrúhané zemiaky, bryndzu, cibuľu, koreniny. So soľou opatrne, bryndza je slaná.
  4. Z cesta vytvoríme 5-6 guličiek a k nim 5-6 guličiek náplne, podľa toho, aké veľké chceme placky.
  5. Cesto rozvaľkáme do kruhu o hrúbke cesta cca 1/2cm a zabalíme do nej bryndzovú guľku. Jemne a s citom, aby sa cesto neroztrhalo, rozvaľkáme na 1/2cm placku. Nebojte sa, ide to fajn. Placky opečieme pár minút z každej strany na dobre rozpálenej odolnej suchej panvici, pri pečení plameň zmiernime.
  6. Hotové placky trochu potrieme masťou. My sme ich jedli k výbornej Talianskej šošovici od @Egreska - http://varecha.pravda.sk/recepty/sosovica-so-zeleninou-po-taliansky-fotorecept/12573-recept.html s opečeným tofu, marinovaným v Gyrosovo-sójovo-cesnakovej marináde