Linzer od babičky

heureka - bez fotkyheureka, 16. decembra 2011

Tento recept som dostal od koleginky.Jej babka pochádza z Ciech a ten recept je do nej.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 150 °C

Suroviny

30 dkg
20 dkg
10 dkg
 strúhaná




Postup

  1. 1

    Z múky s cukrom a maslom vypracujeme cesto. Dáme do chladnicky na 20 minút. Vyvalkáme na hrúbku 3 mm,vykrajujem na rozne formy a upecieme na 150-160 stupni.

Diskusia k receptu

tinca
moja starinka robila ten nejlepší linzer na svete, ale rcp sa mi neuchoval. U nás sa nevykrajoval, ale sa rozvaľkal na hrubšie na to slivkový lekvár a urobili sa mriežky. Skúsim niekedy tvoj rcp,díky zaň:)
karolka
Je to zaujímavý recept, rada by som ho vyskúšala, ale na koľko minút do chladničky?
douglas
Linzer je vlastne Linecký ~ Linecký koláč (Linzer Torte), niekde som čítala, že má veľmi starú tradíciu a prvý publikovaný prepis je z roku 1719. Čo mňa prekvapilo, že sa do cesta pridáva škorica a klinčeky, pomleté a na špičku noža. Ďalej sa údajne pridáva 1 žĺtok surový a 2 uvarené natvrdo prelisované cez sito. Na vrch sa dáva malinová zavaranina a urobí sa mriežka....ale neviem, ten Váš rcp vyzerá tiež veľmi chutne. Je to presne tak ako s Apfelstrudel, receptov je nepreberné množstvo. I já mám jeden a údajne je "pravý" a pochádza z cisárskeho dvora. Rcp dostala moja sestra, lekárka, od vďačnej pacientky, i keď pravdou je, že jej ho dosť dlho nechcela dať, ale štrúdle jej piekla :). Rcp sa u nich dedí po príbuznej, ktorá pracovala v kuchyni cisára pána vo Viedni. Pravdou je, že od tej doby, čo rcp máme, Apfelstrudel pečiem každé Vianoce a opravdu chutí aj tím, ktorí na sladké nie sú.