Linecký jablkovo-makový koláč fotorecept
Foto: olinecka
Chcela som doma potešiť mojich blízkych, tak som upiekla nenáročný, ale výborný koláč.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto : | |
500 g |
|
200 g |
|
250 g studený |
|
1 bal. |
|
z 1 citróna |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
|
|
200 g |
|
700-800 g nastrúhane |
|
|
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, studený Palmarin pokrájaný na menšie kúsky, nastrúhanú citrónovú kôru, kyslú smotanu, vajíčka a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo.
-
3
Suroviny na plnku.
-
4
Jablká umyjeme, necháme odkvapkať a nastrúhame aj so šupkou do misy. Pridáme kryštálový cukor podľa sladkosti jabĺk, posypeme mletou škoricou podľa chuti, premiešame. Mletý mak zmiešame spolu s lekvárom. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti.
-
5
Jednu časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu 25x35 cm, plech vymastíme maslom, preložíme pripravené cesto, ktoré zľahka pritlačíme a popicháme vidličkou. Zmiešame asi 3 PL kryštálového cukru s 2 ČL mletej škorice a zmesou cesto posypeme.
-
6
Nanesieme mak zmiešaný s lekvárom a následne rozložíme jablkovú plnku.
-
7
Rozvaľkáme druhú časť cesta, pomocou valčeka prenesieme na jablkovú plnku. Pritlačíme, cesto popicháme vidličkou. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 40- 45 minút do zlatista.
-
8
Po upečení koláč necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť všetkým.
Ďakujem a pozdravujem.
Izka ďakujem a pozdravujem.