Jablkový koláč
Linecký jablkovo-makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Chcela som doma potešiť mojich
blízkych, tak som upiekla nenáročný, ale výborný koláč.
40 minút príprava |
40-45 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, studený Palmarin pokrájaný na menšie kúsky, nastrúhanú citrónovú kôru, kyslú smotanu, vajíčka a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Suroviny na plnku.
- Jablká umyjeme, necháme odkvapkať a nastrúhame aj so šupkou do misy. Pridáme kryštálový cukor podľa sladkosti jabĺk, posypeme mletou škoricou podľa chuti, premiešame. Mletý mak zmiešame spolu s lekvárom. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti.
- Jednu časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu 25x35 cm, plech vymastíme maslom, preložíme pripravené cesto, ktoré zľahka pritlačíme a popicháme vidličkou. Zmiešame asi 3 PL kryštálového cukru s 2 ČL mletej škorice a zmesou cesto posypeme.
- Nanesieme mak zmiešaný s lekvárom a následne rozložíme jablkovú plnku.
- Rozvaľkáme druhú časť cesta, pomocou valčeka prenesieme na jablkovú plnku. Pritlačíme, cesto popicháme vidličkou. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 40- 45 minút do zlatista.
- Po upečení koláč necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť všetkým.