Linecký koláč
Linecký koláč

Lina rezy

imaginarium - fotkaimaginarium, 10. decembra 2017

Tento koláč som ochutnala u babky, kde som si ho zamilovala, ale zabudla som si vypýtať recept. K tomu som sa dostala až teraz, Zobraziť celý popisTento koláč som ochutnala u babky, kde som si ho zamilovala, ale zabudla som si vypýtať recept. K tomu som sa dostala až teraz, keď mi ho vypýtala sestra od jej (potenciálnej) svokry. Takže veľká vďaka @Cingit aj tete do Tŕstia :)

Suroviny

500 g
200 g
1 ks
1 ks
1 ks
2 ks
podľa potreby
350 g
2 PL
200 g
150 - 250 g




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, kypriaci prášok, vanilkový cukor, dva žĺtky a Heru vymiešame. Po troške pridávame mlieko, aby sa nám dalo spraviť pekné, hladké cesto (ja som dala asi 4 lyžice).

  2. 2

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený a vysypaný plech a natrieme lekvárom. Ja som mala domáci a kľudne ním nešetrite. Do druhej polovice vmiesime 2 lyžice preosiateho kakaa, vyvaľkáme a uložíme na lekvár.

  3. 3

    Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a potrieme nim kakaové cesto. Posypeme to solenými arašidmi a pečieme pri teplote 180 °C dovtedy, kým arašidy mierne nezhnednú - približne 25 minút.

  4. 4

    Kým sa pečie koláč, tak si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu (ja som dala viac ako bolo v pôvodnom recepte, tam bolo min. 150 g, ja som dala až 250 g). Môžeme pridať kúsok Cery alebo kvapku oleja, aby to bolo redšie a ľahšie sa to rozlialo po koláči. Horúci koláč polejeme čokoládou a necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

haji
Hezký recept! Až na to vyvalování. Oh, ale nemusí to být dramaticky přesné, tak bych to mohla na pohodu "dát". Jsi šikulka a děkuji za příjemný receptík!
smejkad
Asi by som pre efekt dala kakaové dole, alebo iba biele cesto by som robila, ale páči sa mi prenaramne, čo si budeme hovoriť :-)
imaginarium
Ďakujem @Haji :-) A k tomu vaľkaniu a prenášaniu - ani ja to nemám rada, ale zrovna takéto koláče zbožňujem, takže musím trénovať :-D

1x haji
imaginarium
@Smejkad budem rada, ak dáš fotku, keby si náhodou experimentovala :-) Mne sa práveže páči, že to tvorí taký dojem mega hrubej čokoládovej vrstvy. Ale dovolené je všetko, ja som už rozmýšľala, že nabudúce tam pridám aj hrozienka, ale to by už neboli Lina rezy, ale Študentská pečať rezy :-D

1x danila
imaginarium
@Danila Aj ja som zvažovala, či to risknúť s tými slanými orieškami, lebo sa mi to nezdalo. Ale povedala som si, že ak to nevyskúšam, tak to nikdy nezistím a neľutujem. Bolo to výborne. Manžel mi vravel, že mi musí stačiť ako pochvala, že sa už skoro celý zjedol :-D

1x danila
blsa
Je vynikajuci! Len nechapem, ako si ho tak pekne narezala. Mne sa pod orieskami mrvil. Ale vobec to nevadilo. Pol plechu sme stihli zjest este kym stuhla cokolada.
imaginarium
@Blsa (13.1.2018 20:44)

Krájanie koláčov je tá najväčšia otrava na pečení. Treba mať len horúci ostrý nôž a veľa trpezlivosti. A som rada, že chutil :-)
pralinka141
Ja tento kolacik robim so struhanymi jablckami /vynecham lekvar/ a je fantasticky 😊


mmmmmonika
Sú výborné. Nemám baterku vo váhe, tak som robila "od oka". Mala som iba 100 gramov arašidov, tak som dala 100 g hrozienok. Nemohli sme sa dočkať, preto som krájala teplý a rez nie je taký pekný ako tvoj. Ďakujem za recept. Určite budem ešte robiť.